През есента не падат само листата: Нормален ли е косопадът в края на лятото?

s
Снимка: Thinkstock

Приключиха летните лудории по морета, басейни, почивки и един ден се събуждаме с възглавница, цялата в косми.

Спокойно, този есенен косопад най-вероятно е временно, безобидно явление, което преминава за около 4 -5 седмици. Обяснението е логично – силното слънце, солената вода в морето, хлорът в басейните и честото миене. Те са изтощили за косата и тя се освобождава от увредените косми. Това всъщност се случва всеки ден, счита се, че е нормално да падат по 60-100 косъма дневно, независимо от сезона.

Ако обаче косопадът продължава по-дълго време и въпреки взетите мерки, трябва да се търсят и други причини.

Проблеми със щитовидната жлеза могат да бъдат причина за косопад. Косата намалява застрашително както при намалена функция на щитовидната жлеза, така и при свръхактивната дейност на жлезата. Признаци на намалена функция са отоци, безпричинно напълняване, запек, отпадналост, сънливост, депресия, суха кожа и др.

За повишена функция говорят и сърцебиене, отслабване, нервност, изпъкване на очите, обилно потене. Състоянието лесно се уточнява с изследване на хормоните на щитовидната жлеза.

Други болести, водещи до косопад, са гъбични инфекции, себореен дерматит, фоликулит (пъпки по скалпа, които приличат на акне), поликистозни яйчници, анемия с намалено желязо вследстие на строги диети, дефицит на витамини, особено на В, Е и А, при прием на някои лекарства като противозачатъчни, антидепресанти, за високо кръвно налягане, генетични причини и др.

s
Снимка: Thinkstock

Стресът, особено когато е продължителен, отслабва косата, тя изтънява и лесно пада. Изпити, проблеми с работата и семейството... знаем какво се случва с външния ни вид. Стресът води до свиване на кръвоносните съдове, което означава ограничен достъп на полезните вещества до косата. При тежките случаи страда не само косата, засягат се и космите по другите части на тялото, например веждите.

Причина за косопад е и прекалената употреба на стилизиращи продукти, често боядисване, топлинната обработка (маша, сешоар), пристегнати прически като стегнати плитки и опашки.

s
Снимка: Thinkstock

Страдащите от упорит косопад трябва да се консултират с дерматолог, както и да се изключат болести, които го причиняват. Проблемната коса изисква специални грижи: предпазване от слънцето със широка лека (нестягаща) шапка или специални балсами с UV защита, пжемесечно подстригване за отстраняване на нацъфтелите краища, използване на щадящи бои за коса и маски за подхранване на косата, употреба на шампоани без сулфат и съобразени с типа коса, храната трябва да е разнообразна – протеини, ядки, мастни киселини, риба и морски дарове (богати на селен и цинк), мляко, семена, кълнове.

s
Снимка: Thinkstock

Още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти