Преди или след Коледа и има ли “правилно” време за раздяла?

двойка коледа
Снимка: Istock

Нали знаете как в американските коледни комедии сюжетът показва как отношенията между героите се заплитат толкова повече, колкото по-малко дни остават до Коледа и точно преди да разрежат пуйката, с гръм настава катарзис и всичко се изяснява и нарежда?

Е, всички сме наясно, че в живия живот не се случва точно така, даже напротив.

Моите наблюдения, че около Коледа и Нова година хората са толкова погълнати от празничната треска и стрес, че оставят разрешаването на лични дела и взаимоотношения за след това, когато лудницата утихне. Все пак първо трябва да преживееш приключването на годината в професионален план, после срещите с всички роднини, цялото пътуване напред-назад из страната и празничното пазаруване, след това да избуташ и новогодишното празнуване, което е започнало с напрягащия въпрос “Къде ще сме на Нова година” още през септември. В цялата тази суматоха и напрежение би било емоционално самоубийство да решиш да разбуташ и личния живот. Това ще доведе само до още драми и усложнения, но пък избиране на един подарък по-малко.

Заговорихме се с приятелки по темата и се върнахме назад към спомени от пред и следпразнични раздели. Моят опит беше с прекъсване на отношенията в началото на януари и в моя случай това беше по-добре. Не прекарваме Коледа заедно, но за Нова година имахме отдавна организирано и платено пътуване в чужбина. Добре, че там нямаше да сме само двамата, защото още с размяната на коледните подаръци, ми стана ясно, че с този човек нещата трябва да приключат.

Подаръците говорят изключително много за това как те приема отсрещния. Дали те разбира, дали се вслушва в думите ти, дали му пука изобщо за теб и чувствата ти.

В моя случай получих неща, които сякаш бяха избрани от някого, който изобщо не ме познава. Даже подозирам, че случаен човек би се постарал повече с влагане на мисъл какво би харесала една жена на 27 години, отколкото тогавашният ми приятел се беше постарал. А най-забавното дойде, когато той се разсърди, че аз не съм си харесала подаръка (защото явно разочарованието и учудването ми са си личали, въпреки старанието ми да ги прикрия).

двойка коледа
Снимка: Istock

Та, още около Коледа осъзнах това, което отдавна чувствах - тази връзка е на доизживяване и честно казано, раздялата ни през януари ми се стори като едно от най-хубавите неща, с които да започне годината! По принцип януари ми е винаги тегав месец, понеделникът на годината, както се казва, но не и този път. Според мен улучихме прекрасен момент да се разделим - след празниците.

Моята приятелка имаше противоположния опит - прекратяване на дълга и сърдечна връзка в навечерието на Коледа (това беше същата година, в която аз осъзнах, че моите отношения с тогавашния партньор са на доизживяване). Тя прие раздялата изключително тежко и как няма! Точно в сезона, когато си буквално залят от образи на щастливи семейства и двойки, както и от предложения за подаръци за Него и Нея, а за капак идва семейството, които няма как да не попитат ще дойдеш ли заедно с гаджето за Коледа, че баба ти му е изплела чорапи. Отделно се превръщат в пепел всичките ти представи как ще ви е коледно и уютно заедно, как ще има кого да целунеш, когато удари полунощ на Нова година. А мисълта за предстоящия януари и останалите месеци след него е почти непосилна.

двойка коледа
Снимка: Istock

Празничната депресия е нещо сериозно и връхлита немалко хора в навечерието на Коледа, а една раздяла директно я кани да настани студеното си тревожно присъствие между теб и елхата.

От друга страна пък ти остава успокоението, че ще започнеш новата година на чисто и някога там в близкото бъдеще те чака ново влюбване.

Разделите винаги са тежко нещо и все още не съм убедена, че има правилен момент за тях. Може би най-правилно е да си изясните отношенията и дали ще продължавате занапред заедно или не преди да вземете някоя сериозна крачка, като дете, кредит и т.н. А и мисля, че очакваме прекалено много от празниците. Все пак това не е холивудски филм с украсена до безобразие къща, пуловери с елени и клишета на всяко изречение. Като всичко останало в природата, и Коледа, Нова Година, рождените дни и прочее не могат (а и не трябва) да бъдат перфектни. Затова нека намалим и очакванията си, така ще се предпазим и от разочарование. А и не можем да разчитаме на никой друг, освен на себе си, за да бъдем щастливи. Затова и когато и да се е случила една раздяла, времето е било правилно.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти