Правила за щастие? Не ме разсмивайте!

щастие
Снимка: iStock

Всеки иска да е щастлив, не е ли така? Така е, разбира се. Няма човек, който поне веднъж в живота си да не си е помислял „Искам щастие!“ В различен момент, за различна ситуация, за конкретно нещо – любов, работа, пари, къща, деца, здраве, за всички мислими и немислими неща всъщност. Защото щастието за всеки е с различно съдържание.

Един е щастлив, когато обича, друг, когато е обичан. Парите правят щастлив някого, другиму създават проблеми. Любимата работа обикновено е щастие, но човек може да бъде доволен от това, което върши и без да е Стивън Джобс или Стивън Кинг. И научната дейност, и литературната са работа, да не забравяме. Когато сме здрави, всички сме щастливи, но обикновено не го осъзнаваме, това е принципът, че започваш да цениш нещо, когато го загубиш. Апропо май това е правило във всяко едно отношение, животът ни е низ от проба – грешка – проба с надеждата, че следващия път щастието ще ни се усмихне.

щастие
Снимка: iStock

Всъщност самото понятие щастие е неопределено, по-скоро ние преживяваме отделни щастливи мигове с различно проявление и различна продължителност. Замислете се – точно така е. Щастие е първото докосване на ръцете, щастие е признанието и приемането на отношенията, щастие е зачеването, раждането, споделените радости във всекидневието, което няма как да е повсеместни и непрекъснати подскоци и пируети на главозамайващо… ох, щастие, ужас, прекалено сладникаво е даже докато го пиша, представете си го като житие, непоносимо е да си непрекъснато щастлив.

Значи нещо не ти е в ред, значи просто не живееш нормалния си човешки живот, значи нямаш проблеми, нямаш стремления, нямаш тъги и неволи, които да преодоляваш, в крайна сметка си един самодоволен пън без мисъл и чувства, затънал в топлото блатце на безвремието. Значи просто не си жив, бе! Живият човек е недоволен (спомнете си Алековото, по-добре недоволен човек, отколкото доволна свиня), живият човек изпитва болка, страда, стреми се, пада, става, продължава, прави усилия, изпада в депресия, крив му е света, прави се на три и половина, гладен е, жаден е, богат, беден, отвратен и отвратителен, отблъснат и отблъскващ, състрадателен и неизаинтересован, всякакъв е живият човек. И между всичките тези състояния – щастлив.

щастие
Снимка: iStock

Как ще усетиш, че си щастлив наистина, ако си такъв непрекъснато? Обясни на някое африканско племе какво е зима, нарисувай му сняг и ледени шушулки, ще е същото като да обясняваш на ескимосите какво е бялото слънце на пустинята. Не филма, филми можеш да прожектираш, ама пак нито в иглуту ще усетят парещите лъчи по собствената си кожа, нито онези с по една набедрена превръзка ще усетят студа в „Катерачът“, например.

С ума може да се опиташ, със сетивата – забрави. А щастието е първо усещане, после осъзнаване и след това – стремление. Ама не просто гол стремеж към осъществяване на някаква имагинерна мечта, а целенасочена работа по въпроса. Ако се затвориш в къщи, потънал в желанието да срещнеш най-красивия мъж на света, шанса той да почука на вратата ти е точно толкова, колкото да ти позвънят от НАСА с предложението утре да полетиш като командир на космически кораб към Юпитер.

щастие
Снимка: iStock

Иначе спазваш предписаните правила – обикни живота и той ще те обикне, отвори душата си и светът ще влезе, познай себе си, за да те познаят другите, бъди търпелив и търпението ти ще бъде възнаградено, прощавай, за да ти простят, все правила, ако пък се включим към 10-те Божи заповеди и бягаме като от огън от 7-те смъртни гряха – щастието ни е гарантирано… Не че не е така, ама и не е точно така. И всеки от нас го знае. Само с мантри не става, трябва и акъл. Защото има едно основно правило – онова за меда и жилото. Ако не влезе в теб жилото, няма как да усетиш сладостта на меда.

Скъпият облизва лъжичката, с която е сложил мед в чая ми и казва дълбокомислено: „Подслаждам теб, за да подсладя себе си, това тибетските монаси дали ще го приемат за правило?“ Отде да знам, той все извърта нещата според както му харесва, но това е великата словесна игра помежду ни и трябва да му върна, перифразирайки някоя дълбокомисленост, но предпочитам да играя хард и вдигам вежда: „Аз съм диабетичка, Скъпи…“, за да ме прекъсне: „Добре де, ще изпия и твоя чай, но жилото ти се пада двойно…“ Аха! Понякога правилата носят повече щастие, когато ги нарушаваш, факт!

Още от автора: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти