Последният истински мъж в Холивуд

ръсел кроу
Снимка: Getty/Gulliver

Поредният сезон на филмовите награди бе открит с бляскавата церемония по раздаването на отличията „Златен глобус“ преди няколко дни. Суперзвезди от света на киното показаха на червения килим ослепителни дизайнерски облекла, заслужили и не дотам заслужили артисти получиха златни статуетки за своите постижения, имаше традиционната доза изненади, разочарования, и така нататък.

Водещият на събитието Рики Джървейс откри церемонията с унищожителна тирада, която завърши с комичен призив към спечелилите да не си губят времето на сцената в политически речи, а да благодарят на агентите си и да се разкарат, тъй като никой не иска да слуша знаменитости в костюми за десетки хиляди долари да държат лекции за това как трябва да живее живота си обикновения човек. И бе прав.

Именно наставническото отношение на личности като Мерил Стрийп и други, които неизменно оставят у зрителя впечатление, че ни най-малко не живеят на света, които делим всички ние, простосмъртните, доведе до изборният резултат в Съединените щати през 2016 година. Заради тях и поучителните им слова, поднесени с гръмък тон на интелектуално превъзходство и с щипка високомерие, в момента в Белия дом седи инфантилен идиот с крайно десни политически възгледи.

Не звучи особено убедително актриса, която до днес получава по около 20 милиона долара всяка една календарна година за повторения на хитов сериал от 90-те, в който е участвала, да дава наставления от сцената в дизайнерска рокля за това как хората трябва да гасят пожари, за какво трябва да харчат парите си, какви коли следва да карат, за кого трябва да гласуват, и други подобни наболели въпроси. Това създава единствено усещане за празни приказки и никакво действие.

Но на церемонията имаше едно изключение. Един мъж застана над нивото на колегите си и над шеговитите и напълно верни реплики на водещия Джървейс. Той спечели „Златен глобус“ за главна мъжка роля в телевизионен минисериал, но не прие лично приза, тъй като не присъстваше на събитието. Той бе в Австралия с противопожарно оборудване и защитно облекло, борещ се директно с огнената стихия, обхванала почти целия континент, на който живее и самият той.

Става дума, разбира се, за Ръсел Кроу. Когато миналата година излезе минисериалът „Решаващият глас“, за който големият актьор сега спечели „Златен глобус“, написах статия за приликите между него и Марлон Брандо в маниерите им, в общественото им възприятие и в стила им на игра пред камерата. Е, тази неделя Кроу прибави поредната сходна черта със своя идол.

ръсел кроу
Снимка: Getty/Gulliver

Наследникът на Брандо и „решаващият глас“ в Холивуд: Ръсел Кроу

Политика, медии и човечност експлодират в „Решаващият глас“

Когато Брандо печели „Оскар“ за главна мъжка роля за изпълнението си като дон Вито Корлеоне в „Кръстникът“, той изпраща на церемонията от свое име индианска актриса от племето на апачите, която да говори вместо него за посегателствата върху правата на своя народ и за негативното им илюстриране в холивудските филми. Бойкотът на Брандо, разбира се, отприщва серия от полемики.

В случая с Ръсел Кроу тази година няма такъв скандал. Той не бойкотира наградите „Златен глобус“, а прие с благодарност своя приз. Но отсъствието му от церемонията и изпратената му реч, изчетена от заекващата Дженифър Анистън пред камерите и фокусирана върху климатичните промени, бе неговият по-елегантен, цивилизован и въздействащ начин да се дистанцира от панаира на суетата и от наставническите речи, и да застане зад думите и нагласите си като истински мъж – с действия.

ръсел кроу
Снимка: Getty/Gulliver

На 55 години, Кроу отдавна няма външния вид на екшън герой или на гладиатора от началото на века, като когото сме свикнали да го гледаме по телевизията. С прошарена брада и коса и с леко издут корем, актьорът не се крие от естествените ефекти, които възрастта на човек има върху физиката му. Но поведението му е на десетократно по-голям мъж от всичките му по-млади колеги, включително редица австралийци, на чиито изсечени фигури се възхищаваме по кориците на списания.

Знам какво биха могли да си кажат циниците – че видеата му от Австралия в социалните мрежи също са своеобразни прояви на суета и на показност, че надали лично Ръсел Кроу гаси пожарите из континента, че по всяка вероятност плаща на редица други хора да го правят вместо него. Е, и? Дори всичко това да е вярно, пак е много повече и оставя много по-реално, силно, добро впечатление от всичките кухи думи, изречени от окъпаната в светлина сцена в Холивуд.

ръсел кроу
Снимка: Universal Pictures

Всичко това засенчва важния факт, че победата на Кроу бе сред най-заслужените на церемонията. Повече за харизматичното му и безкомпромисно представяне в амплоато на медийния магнат Роджър Ейлс можете да прочетете на двата линка, дадени няколко параграфа по-нагоре, тъй като наистина би било несправедливо да обобщя нюансите и пластовете в превъплъщението му в едва няколко думи.

Наградите „Златен глобус“ бяха поредното категорично доказателство, че Холивуд си остава приклещен в политически лабиринт. В него очевидно се ценят не артистичните постижения на хората в киното, а външният им вид, договорната им принадлежност към едно или друго студио, и други външни фактори, които нямат нищо общо с реалните причини, поради които отиваме до киносалоните или пък заставаме пред екраните по домовете си.

Но един мъж застана над фалша, над лицемерните призиви, наставления и празни слова, застана с действия зад силните си думи, прочетени от друг в неговото отсъствие. Очевидно е, че той е последният истински мъж в Холивуд, Ръсел Кроу.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти