Пощальонът вече не звъни два пъти

f
Снимка: Thinkstock

Дали защото пощальонът вече изобщо не звъни или защото есента в Ню Йорк стана по-лесно достъпна, с времето желанието за любов е на път да измести самата любов. Филми като „Тетрадката“ и „Яж, моли се и обичай“ ни запращат в свят на фантазия, която никой, освен нас самите, не може да разбере.

Всички се нуждаем от обич. В името на любовта, готови сме да поемем на път. Не може да не я срещнем. Тя е длъжна да ни обсипе с внимание, защото!

Дочувам разговор между приятелки по телефона. Изговарят безплатните си минути, обсъждайки неясната съдба на трето момиче. То е напуснало мъжа, с когото е делило дни и нощи в продължение на четири години, осъзнало най-сетне, че не са един за друг.  Багажът е стегнат, а момичето се кани да пътува по света в търсене на истинската любов! Няма да се прибере в България, докато не срещне принца. Препускат белите коне на наивността, казвам си, никого не можеш да виниш за собствената му лудост.

f
Снимка: Thinkstock

Edna жена ще обикаля широкия свят в търсене на собствения си свещен граал. Ще осъмва в непознати градове, ще влачи куфарите си от хостел на хостел и ще брои стотинките си за нискотарифни самолетни билети, понеже вярва, че ще открие своята най-съкровена реликва. Може би в някой бар непознат мъж ще ѝ се усмихне, ще я почерпи питие, а на следващия ден ще я изведе на вечеря... Вероятно ще ѝ поднесе букет от рози, падайки на колене пред нея. Почти сигурно ще отвори малка дискретна кутийка, в който брилянтът на годежен пръстен ще отразява леките отблясъци на ококорена луна – единствен свидетел на любов, каквато светът отдавна не помни...

Разговорът между двете отеква в главата ми и аз не се опитвам да разбера постъпката на младата жена, стиснала самолетен билет в ръката си. Лудостта не пита, нуждата от любов е простима. По-скоро съм смутен от ентусиазма, с който приятелките обсъждат помежду си постъпка, каквато те мечтаят да направят, но засега са доволни от живота с мъже, при които са оставили изпразнените си куфари.

Съдбата на другите винаги е по-вълнуваща.

f
Снимка: Thinkstock

Пощальонът вече не звъни два пъти. Есента в Ню Йорк за Ричард Гиър и Уинона Райдър ще остане най-незабравимата. Джулия Робъртс още дълги години ще приковава вниманието ни с молитви за любов, от която всички до един се нуждаем. Такава е ролята на романтичните филми.

Мисля за разговора между две приятелки и за момичето, поело по широкия свят. Животът е кино, казвам си, докато осъзнавам колко е неповторима есента в София. Защото!

f
Снимка: Thinkstock

Още от Добромир Банев:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти