Подценявани причини за детското затлъстяване

детско затлъстяване
Снимка: iStock

Малкото пухкаво бебе е най-голямата радост в семейството. И нали си е наше, най-прекрасното в света, често не забелязваме как „гривничките“ и бузките стават все по-големи…Е, нека си хапва, ще израсте и ще се оправи! Може, но по-вероятно е пълничкото малко дете да се превърне в пълен възрастен с всички последствия от затлъстяването – високо кръвно и други сърдечно-съдови болести, диабет, метаболитни проблеми, ставни заболявания…Според СЗО броят на децата със затлъстяване се е увеличил 3 пъти през последните 40 години! У нас броя на децата с наднормено тегло в предучилищна възраст е 35%!

Основната причина са лошите хранителни навици, които се оформят още около първата годинка, и разбира се, обездвижването. Роля имат и гените, но начинът на хранене в семейството (вид и количество на храната, качество, часове на хранене) е определящ. „Празните“ калории от тестените и сладки храни, така характерни за нашата кухня, липсата на игри и спортуване, заменени от мобилните устройства, настояването да се изяде порцията на всяка цена товарят децата с излишни килограми. Това са библейски истини, но често се забравя, че има и чисто психологични причини едно дете да увеличи приема на храна.

детско затлъстяване
Снимка: iStock

Отдавна е известно, че стресът води до напълняване вследствие повишения обем на храна. Калоричните храни доставят удоволствие и успокояват, затова се посяга към тях, когато сме под напрежение. „Да си зарадвам душичката“, както се казва. Много са причините за стреса при децата. Например - когато детето не оправдава очакванията на родителите и обществото, постоянно се сравнява с другите деца не в своя полза, критикува се, стига се до обиди. Липсата на одобрение и поощрение е пагубно за емоционалното, а и за физическото здраве на детето. То търси щастието, което му липсва, в удоволствието от храната.

Даването на прекалена власт на детето, за която то няма необходимия капацитет, също е стресова ситуация. Дали заради манията „модерни родители“ или защото така е по-лесно, често в семейството детето определя правилата. Това е натоварващо за него - психолозите са на мнение, че едно дете е щастливо и спокойно, когато има стабилни родители, на които може да разчита. А това са тези, които могат да кажат твърдо „не“ и да поставят граници, които не се прекрачват. С такива родители детето се чувства в безопасност. „Меките“ родители, които лесно се манипулират и оставят детето да си прави каквото си иска, създават чувство за несигурност и липса на увереност, че то може да разчита на тях.

Самотното дете също намира утеха в храненето. Това често се случва при вечно заангажирани родители, отсъстващи, при развод, липса на приятели, неприемане в колектива. С храната то запълва емоционалната липса, тя намалява тревожността и психичната болка. Загубата на родител, близък, приятел, домашен любимец оставя празнота в душата на детето, която то отново запълва по най-лесния начин - с храна.

Затова при проблем с теглото не тичайте само при ендокринолози и диетолози. За да се намери първопричината на проблема, е необходима и консултация с детски психолог. Той ще установи има ли емоционална празнота, която детето запълва с храна.

детско затлъстяване
Снимка: iStock

Прочетете още от д-р Павлина Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти