По дрехите посрещат, по профила във Фейса изпращат

По дрехите посрещат, по профила във Фейса изпращат
Снимка: iStock

Тодор Капитанов

Повечето от вас, четящите онлайн издания, със сигурност имат профили в различни социални мрежи вече над пет, дори над десет години. Очевидно този период е твърде кратък някои от вас да разберат, че както на живо, така и в социалните медии поведението на всеки следва да бъде подчинено на някаква базова хигиена в общуването с другите, както и правила относно споделянето на информация относно нашите дейности и интереси.

Изумявам се на неадекватни постове във Фейсбук и другите социални мрежи. Най-странното е, че не са малко хората, които на живо правят чудесно впечатление, а когато видиш неадекватното им поведение в мрежата, разбираш колко много може да заблуди първоначалният контакт.

Трябва да ви призная, че все по-често ми се случва някой от приятелите ми в социалната мрежа толкова да ме подразни с постовете си, че да се стремя да го избягвам в реалния живот. Правя и невъзможното понякога да отклоня всички поводи за общуване с него или нея, защото след това най-вероятно ще попадна в кадъра на поредното му разфокусирано и грозно селфи във Фейсбук профила му, придружено с нелеп коментар с правописни грешки. На излагащия се явно не му пука в такива моменти, но аз лично предпочитам да си спестя срама и неудобството да бъда въвлечен в подобна идиотщина.

телефон
Снимка: iStock

Разбирате прекрасно за кой тип хора от приятелските ви листи говоря, нали? Тези, на които всички им се присмиват и подиграват зад гърба по повод неадекватното им поведение, правят скрийншотове на публикациите им и ги споделят на други хора, че да се изумят и те как може изобщо да съществуват такива екземпляри, а на всичкото отгоре и да го познават лично. Обикновено тези типажи дори не подозират, че попадат в групата на досадниците, което пък ги прави още по-досадни в действията им в мрежата.

Опитвах се да си обясня от какво е породена тази неадекватност. Първоначално си мислех, че това е заради по-високата възраст и моментално обвиних годината на раждане на по-възрастните потребители. Подведох се, защото нали уж по-младите определят кое е адекватно в подобна среда, а и са по-адаптивни към модерните неща. Оказа се обаче, че не възрастта е причината, защото една не малка част от неадекватни потребители в социалните мрежи принадлежат на поколението под тридесет години. Причината за всички тези досадни, смешни и в крайна сметка жалки действия е една – глупостта.

телефон
Снимка: iStock

Няма вариант да не считам за тъпотия например досадата от споделянето на „вдъхновяващи цитати“ от последната нашумяла поп-фолк песен, придружени с идиотски снимка или още по лошо -  с линк към самата песен. Досадниците имат сериозен проблем с тази си наклонност да публикуват такива работи. Също така имат проблем с публикуването и на статуси относно как прекарват свободното си време. Често си „качват“ снимки с вдигната пълна чаша ракия над шопската салата, в която най-вероятно след това са заспали. Имам новина за тези хора – няма да вдъхновите никого със снимките на грозните кюфтета, които некадърно сте изпържили в мръсния ви тиган. Никой няма да иска да сподели свободното си време с вас по този начин, нищо пък ще се ви се зарадва, че така го правите вие.

Вашите приятели единствено ще разберат колко жалки, самотни и неразбрани сте всъщност.

Ето защо занапред бъдете внимателни и не публикувайте нищо, с което може да се изложите. Ако все още не знаете, новата поговорка звучи така: „По дрехите посрещат, по профила във фейсбук изпращат“.

телефон
Снимка: iStock

Още от Тодор Капитанов:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти