Петте най-големи филмови звезди за 2018 година (първа част)

майкъл джордан
Снимка: Getty/Gulliver

Краят на годината е време за равносметки за всички ни и авторите на Edna.BG не правят изключение. И докато хората си правят обещания за предстоящата 2019 година и дават оценка на постигнатото през отиващата си 2018-та, то за мен е време да направя преценка кои измежду филмовите звезди, за които пиша тук всяка седмица, са увеличили популярността си най-много през изминалите 12 месеца.

Началото на 2018-та беше белязано от премиерата на един от най-културно значимите филми за текущото десетилетие – „Черната пантера“. Лентата най-сетне даде на тъмнокожата част от човечеството супергерой с техните черти, техния морал и техния произход.

Макар и самият филм да бе прехвален до небесата за несъществуващи художествени достойнства, никой не оспорва глобалната му културна тежест. Главният герой в лентата беше изигран от Чадуик Боусман, но не той блесна най-силно на екрана от талантливия актьорски състав. Майкъл Б. Джордан в ролята на злодея Килмонгър безспорно отмъкна фокуса на вниманието под носа му.

С това започна и изключително успешната 2018-та на Джордан. Актьорът изглеждаше готов за големи успехи в сферата на популярното кино от няколко години насам, но днес вече спокойно можем да го наредим сред най-големите звезди в Холивуд.

Неговият Килмонгър се нареди без никаква конкуренция като най-мотивираният логически и подготвен физически злодей в цялата филмова вселена на Marvel Studios. В ролята Джордан създаде емоционално въздействащ портрет на травмирано малко дете, пораснало с едничката цел да ликвидира враговете си и да превземе тяхното кралство – което и успява да стори, макар и не за дълго.

Само два месеца след премиерата на „Черната пантера“, по кината излезе „Отмъстителите: Война Без Край“, в който злодеят Танос, изигран от Джош Бролин, на свой ред сне фокуса на вниманието от Килмонгър и узурпира позицията на най-силен и страховит злодей в Marvel-ската вселена, но това не уби инерцията на Майкъл Б. Джордан. Неговата 2018-та тепърва започваше.

Снимка: netinfo

Актьорът остана под светлината на прожекторите в социалните мрежи и изключителната физическа форма, която постигна за ролите си в „Черната пантера“ и в „Крийд II“, го превърна в истински секссимвол. Сред фенките му се нареди и рапърката Ники Минаж, която полушеговито заяви от подиума при получаване на своя награда, че го кани да свали роклята ѝ по-късно същата вечер.

Самият Джордан твърди, че дори е забравил значението на думата „среща“, тъй като е твърде зает с многобройните си актьорски начинания, за всяко от които се подготвя прилежно. Но предвид нарасналата му популярност, надали някой ще се загрижи излишно за това дали ще си намери партньорка в живота.

Следващата роля на Джордан бе във филма „451 градуса по Фаренхайт“, базиран на едноименната литературна творба на Рей Бредбъри. Оригиналната продукция на НВО не пожъна очакваните големи успехи сред критиката въпреки драматичната си и актуална тематика, но задържа Джордан в световното полезрение като звезда, която изгрява категорично и сигурно въпреки моментни провали.

майкъл джордан
Снимка: Getty/Gulliver

Но третият проект на актьора тази година, „Крийд II“, със сигурност не се квалифицира като провал. Лентата върна Джордан на боксовия ринг в амплоато на Адонис Крийд, след като предишният филм с участието на героя пожъна страхотни критически успехи и дори достигна наградите „Оскар“.

Компания на младия Крийд отново прави легендарният Роки Балбоа, изигран отново от Силвестър Сталоун, и именно двамата герои, наред с приятелката на Адонис, Бианка, формират емоционалното ядро на филма. В главната роля Джордан развива закономерно персонажа си и му придава ново ниво на зрялост.

Лентата дотук е избила почти двойно бюджета си от 50 милиона долара и се радва на позитивни отзиви от критиците, тъй че няма да е учудващо, ако Крийд се завърне на екрана и на ринга за трети път. В негово лице Майкъл Б. Джордан очевидно е намерил определящата роля на текущия етап от своята кариера и го играе с видима убеденост и автентичност.

майкъл джордан
Снимка: Getty/Gulliver

Повече от всичко останало, може само да ни радва фактът, че възходът на Джордан не е плод на върлуващата в Холивуд политическа коректност. Популярността му в Интернет и в медиите не се дължи на факта, че е обвинил някого в расизъм или че е преспал с погрешната жена. Единственото място, на което позира полугол, не са снимките в нечий хакнат телефон, а снимачната площадка.

Да, напук на възможните лесни пътища към слава, Джордан все така упорито продължава да печели вниманието и адмирациите на хората единствено с добрата си работа пред камерата. На възраст от 31 години той вече е истинска суперзвезда и ако 2018-та бе голяма година за него, то можем само да си представяме каква ли ще е 2028-ма и да се надяваме, че ще сме тук, за да я видим.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти