Петте най-големи филмови звезди за 2018 година (пета част)

рами малек
Снимка: Getty/Gulliver

„He will rock you.“ Така рекламираха продуцентите на „Бохемска рапсодия“ представянето на Рами Малек в ролята на Фреди Меркюри тази година. Четири думи в просто изречение – повече наистина не бяха необходими.

И той наистина ни разтърси. От рекламна фраза, думите се превърнаха в най-често срещаната оценка за представянето на Малек в ролята на легендарния Меркюри. Дори хората като мен, които бяха критични към цялостното художествено равнище на „Бохемска рапсодия“, не пропуснаха да отличат работата на актьора като единствена положителна страна на противоречивата продукция.

Положителния отзив на нашия автор Росен Карамфилов за „Бохемска рапсодия“, прочетете ТУК! 

Негативното ревю за полемичния филм от автора на текущата статия, Георги Петров, прочетете ТУК! 

Но ролята на Малек в „Бохемска рапсодия“ бе само черешката на тортата за него в една календарна година, която маркира върха на неговия професионален възход, започнал до голяма степен преди три години. И всеки разговор за текущия му звезден статут със сигурност трябва да започне не от превъплъщението му като Фреди Меркюри, а от ролята, която отваря вратите на Холивуд за него.

Именно преди три години Малек изиграва за първи път Елиът Алдерсън – депресиран, антисоциален хакер, който е поканен да се присъедини към организация с изключително амбициозни цели, свързани с киберпространството. Това е сюжетът на сериала Mr. Robot, който продължава и до днес, като четвъртият му сезон се очаква догодина.

За ролята си Малек дотук е получил две номинации за „Златен глобус“. Критици от специализирани издания като Variety отдават на актьора цялата заслуга за това, че въпреки технологичното си естество, Mr Robot никога не губи човешката си дълбочина и топлота, отличавайки способността на Малек да играе с очите си и да въплъщава деликатен, ненатрапчив патос.

Благодарение на своята автентичност, промотирана от реални компании, посветени на киберсигурността, като Avast и Kaspersky, и на своята богата палитра от засегнати социални теми, сериалът бързо придобива култов статут. Благодарение на главната си роля в него, Малек набира повече популярност от когато и да е в кариерата си.

рами малек
Снимка: Getty/Gulliver

А успехът му в никакъв случай не е гарантиран предвид смесения му египетски и гръцки произход. Родителите му първоначално искат той да стане адвокат, заради което Малек посещава уроци по дебатиране, но учителят му там бързо установява, че силата на младежа не е във формирането на аргументи, а в драматичното им поднасяне.

Друга интересна случка от образованието на актьора е, че всъщност осигурява на своя близнак, Сами, висока оценка по гръцки език в университета. Разликата във възрастта на двамата братя е само 4 минути и външният им вид е абсолютно идентичен. Това позволява на Рами да се представи за Сами на устен изпит и да изнесе монолог на гръцки пред цяла аула от изумени студенти. Англоговорящите сред читателите ни могат да чуят как актьорът разказва за случката в този клип.

Именно смесеният произход, голямото семейство и още по-големите амбиции помагат на Малек да влезе така неусетно в ролята на занзибареца Фарук Булсара, който се превръща в легендата Фреди Меркюри. След като намира тези очевидни допирни точки в психиката на своя персонаж, Малек очевидно изучава до съвършенство цялата му персона и я заковава пред камерата до последния детайл.

Независимо дали става дума за безумното, невиждано дотогава сценично поведение, или за полусрамежливия, полуигрив маниер, който Меркюри поддържа през повечето време в ежедневието си, Малек пресъздава всяка негова реплика, намигване и усмивка със стопроцентова автентичност. Но вероятно актьорът е най-впечатляващ в редките сцени, в които фронтменът не представя своята артистична, нито своята остроумна версия, а се опитва да бъде искрен с най-близките си хора.

рами малек
Снимка: Getty/Gulliver

Филмът страда като цяло точно защото подобни сцени са твърде редки в сценария, но ниската им честота позволява на Малек да ги постави като удивителни знаци в своя рецитал в ролята на Меркюри. Всяко трепване на очите му в тези моменти, всяко притеснено заекване носи емоционалната тежест на удар в стомаха.

Представянето му почти сигурно ще му донесе и номинация за „Оскар“ – първа от вероятно много предстоящи. За това говорят и добрите отзиви за ролята в другия му филм за 2018 година, „Пеперудата“, трилър по истински случай на бягство от затвора в началото на 20 век. В него Малек споделя екрана и светлината на прожекторите със звездата Чарли Хънам.

рами малек
Снимка: Getty/Gulliver

Трудно е да се предположи какво предстои в кариерата на актьор като Малек. Четвъртият сезон на Mr Robot през 2019-та ще бъде последен за сериала и със сигурност ще донесе на своя главен изпълнител още похвали от критиците и още номинации за престижни награди. Не е ясно какво, отвъд това, ще донесе бъдещето на Малек, но не е трудно човек да се обзаложи, че... той ще продължи да ни разтърсва. He will rock us.

Ето и останалите места в класацията:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти