Петте най-големи филмови звезди за 2018 година (четвърта част)

емили блънт
Снимка: Getty/Gulliver

Тя отново е тук. Повече от 50 години след излизането на първия филм за Мери Попинс, по киносалоните от днес предпремиерно излиза дългоочакваното продължение, посветено на приключенията на бавачката с магически способности. Но, както можете да се досетите, ролята вече не се играе от Джули Андрюс.

Кой би могъл да се нагърби с отговорността? Оригиналният филм за Мери Попинс се счита за коронното постижение в продуцентската кариера на Уолт Дисни – човекът, а не студиото с неговото име – и е единственият негов проект, получил номинация за „Оскар“ за най-добър филм. Кой би могъл да наследи главната роля в продължение на лентата повече от пет десетилетия по-късно? Ами ни повече и ни по-малко от най-голямата филмова звезда от нежния пол на планетата ни през 2018 година. Популярността на Емили Блънт до голяма степен не е спряла да расте от големия ѝ пробив в актьорската професия с поддържащата ѝ роля в многообичаната женска класика „Дяволът носи Прада“.

Кратки участия в други критически хитове като „Войната на Чарли Уилсън“ с Том Ханкс донасят на Емили първата ѝ голяма главна роля. Мечтано от всяка британска актриса, амплоато на младата кралица Виктория в едноименния филм на режисьора Жан-Марк Вале донася на Блънт похвали от редица критици. Самият филм печели награди „БАФТА“ и „Оскар“ за автентичния дизайн на продукцията и костюмите.

Оттогава насам актрисата рядко се появява в роли, които не са главния женски персонаж в съответния филм, и също толкова рядко пропуска възможност да впечатли аудиторията със своя артистичен диапазон. На практика няма жанр, в който Емили да няма записана роля, която да е получила широко критическо одобрение.

Тя играе главните героини в романтични комедии като „Риболов в пустинята“ и „Безкрайният годеж“, както и в научни фантастики като възторжено приетите „Looper: Убиец във времето“ и „На ръба на утрешния ден“. Пак тя изпълнява централни роли в номинирани за „Оскар“ мюзикъли като „Вдън горите“, във фентъзи филми като „Ловецът: Ледената война“ и в трилъри като „Момичето на влака“ и първокласния „Сикарио“ на режисьора Денис Вилньов. 

Дори анимационните филми не са останали извън професионалния обсег на актрисата! Емили озвучава главната роля в „Гномео и Жулиета“ и в неговото продължение „Шерлок Гномс“, както и основния женски персонаж в последния проект на пионера на японската анимация Хаяо Миядзаки, озаглавен „Вятърът се надига“ и номиниран за „Оскар“ в съответната категория.

емили блънт
Снимка: Getty/Gulliver

От подбора ѝ на роли личи, че Блънт е усвоила вероятно най-важното качество за човек, който упражнява актьорската професия. Не, това не е някаква тайна формула, която гарантира безупречно изпълнение пред камерата на всеки дубъл, нито пък е еликсира на младостта, с който Емили да изглежда вечно прекрасна, както сега.

Не, Блънт просто успява да подбира ролите си с хирургическа точност. Героините ѝ винаги са интригуващо написани в сценария и са от ключово значение за сюжета, винаги са носители на централното послание на филма и винаги дават на актрисата възможност да блесне, независимо дали е със готин екшън момент като в „На ръба на утрешния ден“ или с драматични диалози като финалната сцена в „Сикарио“.

Освен това Емили успява да балансира популярните проекти в кариерата си с продукциите, направени с цел престиж и печелене на златни статуетки. В нито един момент актрисата не е станала хиперкомерсиално лице като колежките си Анджелина Джоли или Скарлет Йохансон, но и никога досега не си е създала имидж на високомерен сноб с нереално високи изисквания към ролите си. 

емили блънт
Снимка: Getty/Gulliver

Затова и Емили влезе в 2018 година като завършена звезда, позната както на широката аудитория, така и на арт феновете; способна както да оглави актьорския ансамбъл на мегапродукция като „Мери Попинс се завръща“, така и да продаде еднолично на зрителите независим хорър филм като A Quiet Place, разпространен в България със заглавието „Нито звук“.

Именно второто заглавие остави огромен отпечатък – в изцяло положителния смисъл на израза – върху кариерата на Блънт. С бюджет от едва 20 милиона долара, лентата записа постъпления в размер на 340 милиона въпреки факта, че не е част от поредица или адаптация на вече познат материал, а е оригинален авторски филм от съпруга на актрисата – Джон Красински, и въпреки факта, че именно Емили е единственото разпознаваемо име в ограничения актьорски състав.

Почти безсловесният сценарий дава на актрисата уникални възможности да покаже своя талант и ѝ осигурява незабравим филмов момент, в който трябва да изроди бебе във вана, без да издава звуци, за да не привлече вниманието на съществата, които дебнат цялото семейство. Макар и сезонът на наградите да е още в началото си, Блънт вече получи номинация за главна женска роля от гилдията на екранните актьори и тя надали ще остане единствена до края на зимата.

Напълно неочакваният комерсиален успех на „Нито звук“ веднага донесе поръчка за продължение и Емили отново ще участва в него, когато то излезе през 2020 година. Режисьор отново ще бъде съпругът ѝ.

емили блънт
Снимка: Getty/Gulliver

Що се отнася до другия проект на актрисата тази година, „Мери Попинс се завръща“, каквото и да кажем, все ще е малко. Очакванията са закономерно високи, но постъпилите критически отзиви дотук са положителни и конкретните оценки за представянето на Блънт са високи. По всеобщо мнение тя успешно въплъщава уникалния чар на Мери Попинс с ексцентричния ѝ характер и аристократичните ѝ обноски, които в наши дни могат и да се сторят остарели на масовата аудитория.

емили блънт
Снимка: Getty/Gulliver

Във филма участват още Лин-Мануел Миранда, Бен Уишоу, Колин Фърт, Джули Уолтърс, Дик Ван Дайк и самата Мерил Стрийп. Но никой през 2018 година определено не се нуждае от друга причина да гледа лентата освен простичкия факт, че главната роля се играе от Емили Блънт, най-постоянно добрата актриса на това десетилетие. 

Ако сте пропуснали:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти