Пет страхотни филма, с които да изпратим 2020 година

филм
Снимка: Istock

По всяка вероятност най-хубавото нещо, което можем да кажем за 2020 година, е, че вече е към края си. Планетата ни бе покосена от пандемия, която отне над 1 милион живота, и все още върлува на много места. Киното бе сред най-пострадалите сфери на всекидневието и филмовата индустрия записа повече антирекорди, отколкото бих могъл да изброя дори в две статии.

Но това не следва да намали обичта ни към седмото изкуство, нито интереса ни към неговото бъдеще. Възможността да избягаме от напрегнатата действителност, или така нареченият „ескапизъм“, ни е от по-голяма полза отвсякога в тези дни, а нищо не ни предоставя тази възможност в по-съдържателен, по-художествено издържан и по-ефективен вид от добрия филм.

Затова е и редно да изпратим 2020 година, независимо колко близки хора може да сме изгубили през нея и колко възможности за приятни преживявания може да са се изпарили пред очите ни, именно с добри филми. В настоящата селекция съм приложил и предстоящи, и класически заглавия, и продукции на онлайн стрийминг платформи, и големи студийни проекти за гледане в киносалона. Нали коледният дух диктува да има за всекиго по нещо?

„Жената Чудо 1984“ (2020)

Преди няколко седмици най-после получихме дълго чаканото потвърждение, че „Жената Чудо 1984“ няма да бъде сред многото отложени филми от тази за следващата година и все пак ще може да се види по коледните празници. Лентата се очаква трескаво от голяма част от света, и има защо. „Жената Чудо“ от 2017 година бе страхотно издържан супергеройски филм във всяко едно отношение от огромно значение за световната културна история.

Затова и върху продължението, за което Пати Дженкинс отново застава зад камерата, а звездите Гал Гадот и Крис Пайн – пред нея, тежат огромни очаквания. Лентата в никакъв случай няма да може да реализира приходите, които можеше да пожъне, ако бе излязла във време без бушуваща пандемия, но важното за нас като зрители е просто да се окаже добра, колкото своя предшественик.

филм
Снимка: imdb.com

Филмът ще може да се гледа в България единствено на кино, макар че в Съединените щати ще получи и паралелна премиера на онлайн платформата HBO Max. Остава ни единствено да се пазим здрави и да се държим разумно с надеждата, че киносалоните ще отворят врати след 21 декември и ще можем да се насладим на този касов блокбъстър там, където му е мястото – на големия екран.

„Манк“ (2020)

На срещуположния полюс пък застава най-новия филм на Дейвид Финчър, който е продукция на стрийминг платформата Netflix и респективно ще получи силно огранично разпространие по кината в света. У нас очевидно лентата ще може да се гледа само у дома, но предвид сюжетното ѝ естество и заложения визуален стил, гледането на по-малък екран вероятно няма да навреди на филмовото преживяване.

„Манк“ ще е посветен на живота и кариерата на Херман Манкевич, сценариста на „Гражданинът Кейн“, считан и до днес за един от най-великите филми за всички времена. Заснета в черно и бяло от опитния майстор Финчър, който е геният зад филми като „Боен клуб“ и „Не казвай сбогом“, лентата изглежда като великолепна илюстрация и израз на дълбоко преклонение към епохата от сюжета си.

филм
Снимка: imdb.com

Главната роля ще се играе от големия Гари Олдман, когото не сме виждали в продукция от този калибър от „Най-мрачният час“ насам, когато спечели „Оскар“ за превъплъщението си като Уинстън Чърчил. В поддържащи роли ще видим още Лили Колинс и Аманда Сайфрид, а сред другите реално съществували личности, които ще видим на екрана, ще бъдат Чарли Чаплин, Уилям Рандолф Хърст, Кларк Гейбъл и много други.

Очаква се лентата да бъде достъпна онлайн от началото на декември.

„Наистина любов“ (2003)

Хайде, наистина ли очаквахте да се зачетете в списък от филми за края на календарната година, включително коледни такива, и да не видите тази модерна класика сред тях? „Наистина любов“ капсулира духа и редица от най-силните черти на творчеството на майстора на романтичната комедия, британеца Ричард Къртис, с участието на повече талантливи актьори, отколкото бихме могли да намерим дори и в някои от най-касовите хитове в историята на киното.

Къртис е човекът зад жанрови класики като „Четири сватби и едно погребение“ и „Нотинг Хил“. В „Наистина любов“ среща си дават всичките му редовни сътрудници като Хю Грант, Ема Томпсън, Колин Фърт и Роуън Аткинсън, наред със звезди като Кийра Найтли, Лиам Нийсън и Алан Рикман. Въоръжени с остроумните, ударни, забавни и премерено емоционални реплики от сценария на гениалния Къртис, всеки един от тях блести в ролята си.

филм
Снимка: imdb.com

Лентата е категорично и изконно човешка, с точна смесица от закономерен всекидневен цинизъм и празнична атмосфера, с много различни преплитащи се истории, в поне една от които може да се види всеки един от нас. Започнах тази статия със заявената идея, че коледният дух диктува да има за всекиго по нещо и „Наистина любов“ е съвършеното олицетворение на това твърдение.

„Умирай трудно“ (1988)

Дебатът относно това дали „Умирай трудно“ е коледен филм или не по всяка вероятност никога няма да свърши, но качествата на класическия екшън с Брус Уилис са вън от всякакво съмнение. Предвид хронологичната позиция на сюжета, декорите и музикалната селекция в края на лентата, аз заставам категорично от страната на твърдящите, че „Умирай трудно“ си е вечна коледна класика.

В амплоато на Джон МакКлейн звездата на филма Уилис намира ролята на живота си – ченге с изцяло ежедневен вид и физически способности, напълно неподозиращ това, което го очаква, воден в намеренията си преди всичко от любовта към семейството си, а не от желание да спаси света или нещо от този род. МакКлейн е всеки един от нас, когато е поставен в екстремна ситуация: цитиращ любимите герои от детството си, пускащ шегички и импровизиращ според обстоятелствата.

филм
Снимка: imdb.com

„Умирай трудно“ стартира цял поджанр в екшъна с множество последвали го имитатори, но застава далеч над всички тях именно с човечността си и чувството за хумор. Режисурата е на отлично ниво, ефектите са страхотни за времето си, а Алан Рикман блести в ролята на злодея не по-малко от Уилис в амплоато на героя. Трудно си представям, че някой може да не остане трогнат, доволен и широко усмихнат при звуците на „Let It Snow” по време на финалните надписи на филма.

„Безсъници в Сиатъл“ (1993)

Също като „Умирай трудно“, „Безсъници в Сиатъл“ не е типично коледен филм, но фактът, че части от действието му се развиват именно по коледните празници, наред с неоспоримите качества на лентата, са го превърнали в често предпочитано заглавие в телевизионните програми, когато навлезем в месец декември. Том Ханкс и Мег Райън са... ами просто Том Ханкс и Мег Райън във филма на Нора Ефрон.

Двамата изпълнители са се превърнали в звезди именно въз основа на ненатрапчивото си, всекидневно излъчване, което демонстрират и тук. Пак то ги е направило предпочитани лица в подбора на актьори за романтични комедии, с които Райън се асоциира и до днес и които Ханкс надраства в по-късните етапи от богатото си творчество. В тях лесно виждаме себе си, наши роднини и приятели.

филм
Снимка: imdb.com

Саундтракът и сценарият са отличени с номинации за „Оскар“, и неслучайно. В музикалната селекция виждаме песни от Джо Кокър, Селин Дион и Луис Армстронг. Но именно силният сценарий на Нора Ефрон и представянията в главните роли, поднесени сякаш без усилия от Ханкс и Райън, са тези, които карат хората да се връщат отново и отново към „Безсъници в Сиатъл“.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти