Перфектна комбинация от трилър и комедия: Сериалът, който трябва да гледате

Only Murders In The Building
Снимка: Hulu

Не обичам да не поставям заглавието на филма или сериала, или пък името на личността, за която ще пиша, в заглавието на съответната ми статия. Струва ми се като евтин похват за привличане на читатели. Но предвид факта, че в този текст ще се говори за продукция на стрийминг платформата Hulu – тоест, заглавието няма официален превод на български език – и че въпросната продукция носи дългото име Only Murders In The Building, в случая нямах голям избор.

Но при все трудността, която имах при озаглавяването на материала ми, в нито един момент не се зачудих дали си струва да пиша за Only Murders In The Building. Струва си, и още как. Сериалът на Hulu, достъпен в Дисни Плюс, е един от най-добрите продукти, създадени от многобройните американски стрийминг платформи през последните години, в които те бълват още и още съдържание за своите потребители.

Ще направя и второ изключение от обичайните ми навици при писане на статия – обикновено избягвам да се позовавам в прав текст на проценти на критическо одобрение. Случва ми се да спомена, че даден филм или сериал се радва на универсално високи оценки, но не и да заявя в прав текст колко процента има в световноизвестния сайт за компилиране на отзиви Rotten Tomatoes.

Ала когато сериал има 100 процента критическо одобрение за първия си сезон и 98 процента – за втория си сезон, това са цифри, които неизбежно се набиват на очи. Only Murders In The Building очевидно е огромен хит както сред критици, така и сред обикновени зрители, благодарение на чийто ясно демонстриран интерес вече е потвърдено, че сериалът ще има и трети сезон.

Но да стигнем най-сетне до това за какво става дума в сюжета и защо продукцията се харесва толкова много на всички. Звездите в Only Murders са три: опитните комици Стив Мартин и Мартин Шорт, формиращи фантастично, изключително забавно трио с поп сензацията Селена Гомес. Стив Мартин е и съсценарист на сериала. Химията между тримата главни изпълнители е съвършена, заразителна и основен фактор за това Only Murders да се харесва толкова много.

Хуморът във взаимоотношенията помежду им очевидно произтича на първо място от разликата във възрастта. Героинята на Гомес е с около 45 години по-млада от другите двама централни персонажи, които бързо се превръщат в най-добрите ѝ приятели. Разликите в мирогледа им, от това как използват мобилните си телефони до това как изобщо се справят с кипящия живот около тях, са постоянен източник на смях за зрителите.

Тримата живеят в една и съща огромна жилищна кооперация в Ню Йорк – „Аркония“. Престижната стара сграда е обитавана още от какви ли не колоритни персонажи, повечето от които, разбира се, никак не се разбират и допринасят за пълнокръвното, реалистично усещане, което сериалът носи. Действието се заплита, както личи и от заглавието на сериала, когато в „Аркония“ бива извършено убийство.

Но тримата главни герои не са и просто ходещи стереотипи, разменящи си очаквани забавни реплики и докарващи смях. Всеки от тях се изправя пред лични предизвикателства и сценариите на Стив Мартин и Джон Хофман намират хумора в странностите на тяхното всекидневие, без да странят и от по-грозната му страна. Никой в Only Murders не е имунизиран срещу това да направи погрешен избор – имунизиран е единствено срещу това да остане напълно неразбран.

Сериалът постига това посредством епизоди, разказани от различни гледни точки, включително от перспективите на поддържащи герои и антагонисти. Държа да използвам термина „антагонист“ не за да покажа, че съм слушал в часовете по литература, а защото в случая доста по-простата думичка „злодей“ просто не пасва. Хората, извършващи убийствата в двата сезона на Only Murders, са илюстрирани именно като нормални личности със съвсем реални, човешки мотиви.

Екипът на Only Murders In The Building на премиерата на сезон 2 (юни 2022)

Постоянен източник на хумор са и намигванията от сценариите към самия сериал, които идват вследствие на факта, че тримата главни герои създават подкаст в рамките на действието относно своите преживявания в „Аркония“. Когато единият от тях вмята, че вторите сезони са много трудни, говорейки за техния подкаст, това е и неприкрит коментар относно самата продукция, който въпреки това не нарушава стената между зрители и екранни герои.

Е, вторите сезони може и да са трудни, но Only Murders се справя с нелеката задача без видими проблеми. Наред с хумора, сериалът неизменно създава и усещане за съспенс около убийствата в сюжета. Те движат действието напред и ни карат да чакаме всеки следващ епизод с нетърпение и несигурност, а шегите правят самото гледане изключително приятно преживяване.

В интерес на истината, ще призная, че имах определени предубеждения относно Селена Гомес и присъствието ѝ в актьорския състав, тъй като изобщо не съм фен на музиката ѝ и не бях имал възможност да я гледам в друг филм или сериал. Поп звездата опровергава всякакви съмнения относно актьорския си талант още с първите епизоди на Only Murders, демонстрирайки страхотно разбиране на персонажа си и на динамиката ѝ с другите двама главни герои.

Фактът, че с толкова малко опит пред камерата тя успява да закове всяка комична реплика в компанията на ветерани като Стив Мартин и Мартин Шорт, е много красноречив. Във втори сезон пък Гомес е основен източник на хумор в една конкретна сцена, в която започва да си говори с доведената дъщеря на единия от по-възрастните ѝ приятели, която е тийнейджър.

Диалогът бързо поставя героинята на поп звездата в амплоато на неразбираща старица, макар и да не е достигнала възраст от 30 години, докато по-младата ѝ събеседничка я обстрелва с абревиатури, съкращения и жаргонни изрази, присъщи на TikTok поколението. Сцената е симптоматична за Only Murders: никой от героите не е еднолика, плоска личност и всяка роля може да бъде преобърната както за хумористични цели, така и в рамките на криминалната интрига.

Only Murders In The Building е едновременно дързък и успокояващ, страшен в едни моменти и приспивно уютен в други, смешен и тъжен, ироничен и съчувстващ – и в ръцете на по-малко талантливи изпълнители пред и зад камерата подобни парадокси биха се почувствали от крайния консуматор, тоест, от зрителя, като дразнещи противоречия. Но в компанията на Стив Мартин, Мартин Шорт и Селена Гомес те дори не са парадокси.

Сериалът е перфектна комбинация от всички тези качества, усещания, елементи, жанрови характеристики и човешки емоции и буквално не може да бъде препоръчан достатъчно силно на когото и да е, независимо от възрастовата група или специфичните лични предпочитания. Гледайте го и няма да съжалявате.

Прочетете още от Георги Петров:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти