„Пепел върху слънцето“ – един филм за пределите на човека

Пепел върху слънцето филм
Снимка: IMDb/facebook/@AshesOverSun

Новият филм на братя Калинови ме удари право в сърцето. Подейства ми много различно от всички други български филми, които съм гледал напоследък. Сюжетът не е сложен и може би именно това ме грабна. Хирургът доктор Стефанов (в ролята Юлиан Вергов) е обвинен в лекарска грешка. По време на операция негов пациент умира. Остава въпросът: той ли е виновен?

Оттук започва дългото разследване на младата, амбициозна журналистка Антония (в ролята Силвия Петкова), готова на всичко, за да стигне до истината. Междувременно проследяваме и личната драма на доктора, който се съмнява, че има рак на белите дробове.

Пепел върху слънцето филм
Снимка: IMDb/facebook/@AshesOverSun

Не бих искал да ви разказвам повече, филмът е изживяване сам по себе си и е достатъчно добре направен, за да внушава една основна идея, а именно: да ни покаже нагледно докъде стигат пределите на човека, износващ вина, която не му принадлежи. И още – голямата истина, че преди да бъдат лекари, лекарите са хора. Доколкото разбрах, сценарият е писан по реален случай и това го прави още по-въздействащ. Винаги съм харесвал киното, което показва обективно човешките теми. Такъв е и този случай. „Пепел върху слънцето“ с хирургическа прецизност прави разрез някъде дълбоко в нас и ни променя. Отваря ни очите.

За какво – ще попитате вие. За живота – ще отговоря. Необятният жив живот, който често понякога не можеш да спасиш. Важното е да опиташ. Важното е да направиш всичко по силите си, да стигнеш докрай в опитите си. Тогава и само тогава съвестта ти би могла да е чиста. Когато си дал максимума. Когато си дръзнал да нарушиш правилата с единствената цел да помогнеш на някого.

Пепел върху слънцето филм
Снимка: IMDb/facebook/@AshesOverSun

Героят на доктор Стефанов респектира дори в мълчанието си. Осанката на актьор като Юлиан Вергов е достатъчно силна, за да напои персонажа му с драматизъм. Да го накара да оживее пред камерата. Такъв, какъвто би бил, ако го видим на улицата. В реалността, която често пъти се оказва безпощадна.

„Пепел върху слънцето“ е история за това как не бива да съдим преди да сме сигурни в правотата си. История за последиците от несправедливото обвинение, защото и то има своята цена. Цена, която понякога плащаш с последния си дъх.

Заслужава си да се потопите в атмосферата на този филм. Гарантирам ви, че няма да е напразно. Всяка минута има смисъл. Смисълът е преди да си правим изводи, да се замислим. Защото всяко едно действие идва с тежестта си и трябва да сме готови да я понесем. В противен случай всичко свършва. Рязко.

Пепел върху слънцето филм
Снимка: IMDb/facebook/@AshesOverSun

Още от Росен Карамфилов:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти