Пазете децата, вирусните чревни инфекции са в разгара си

дете момиче момиченце деца
Снимка: iStock

Всеки човек поне веднъж годишно е сполетяван от диария. През лятото това се случва по-често, особено при децата. И това е логично.

Времето е горещо и хранителните продукти лесно се развалят, високите летни температури потискат имунната система и разболяването става лесно, отпускарският сезон предполага хранене навън, а не във всички ресторанти са любители на хигиената и пресните продукти. Децата трудно се контролират, по-малките слагат всичко в устата си и са най-потърпевши.

Причинителите на разстройството основно са две – вируси и бактерии. Вирусните чревни инфекции са по-чести, вирусът се предава лесно по въздух, вода, мръсни ръце и предмети, храна, чрез изпражненията. Освен разстройство, което обикновено е воднисто, може да има и температура, повръщане, болки в корема. Бактериалните чревни инфекции (стафилококова, салмонела, дизентерия, ешерихия коли) протичат тежко и често има кръв и много слуз в изпражненията. Източник обикновено е развалена храна.

тоалетна хартия
Снимка: iStock

Как да се справим със ситуацията?

Реално погледнато, диарията е защитна реакция на организма, за да се изхвърлят токсините и микробите, които са предизвикали инфекцията. Затова при добро общо състояние на детето и 1-2 изхождания не е необходимо да се дават лекарства. Достатъчно е да се внимава с храната. Ако обаче изхожданията продължат, вероятността да се обезводни детето е голяма, колкото по-малко е то, толкова по-лесно настъпва.

Признаци на обезводняване са отпуснато дете, суха кожа и лигавици, намалено количество урина, ацетонов дъх от устата. С изпражненията се губят не само вода, но и соли – калий, натрий, хлор, което предизвиква опасен електролитен дисбаланс.

Първото условие да не се случи това е диетичното хранене. Кърмачетата остават само на кърма, без плодове и други храни, а хранените на адаптирано мляко преминават на специални формули, т.нар. лечебни млека за деца с разстройство. При по-големите деца се изключват сладките храни (предизвикват ферментация в червата и засилват разстройството) и грубите храни, включително пресните плодове и зеленчуци (фибрите дразнят и без това увредената чревна лигавица). Подходящи храни са солети, бисквити, сухари, препечени филийки, паста (кус-кус, макарони), супи, крехко печено месо.

хляб
Снимка: iStock

Даването на рехидратиращи разтвори е от изключително значение, техен недостатък е, че са леко блудкави и не се харесват на децата, но с правилния подход трябва да се успее. Рехидратацията с подходящи разтвори с електролити е единствения начин да се спасите от обезводняване и постъпване в болница. Рекламирани продукти за бързо спиране на разстройството (лоперамидов хидрохлорид) се дават само при екстремни ситуации, например пътуване, важна среща. Те забавят перисталтиката на червата и всички токсини остават вътре в организма. При водниста диария се дава хидрасек (става и за кърмачета), той намалява секрецията на вода и соли в червата и разстройството постепенно спира.

Най-важната профилактика си остава хигиената, прясната храна, избягване хранене навън през лятото, особено на малките деца.

Най-тежко протичащата чревна инфекция е ротавирусната, за нея има ваксина, прави се между 2 и 5 месечна възраст на кърмачетата.

Още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти