Памперсите са най-опасни през лятото

v
Снимка: Thinkstock

Ясно е, че памперсите са незаменими при отглеждане на детето. Лесно, удобно средство за хигиената на бебетата. Но при неправилна употреба памперсът може да предизвика сериозни здравословни проблеми, особено през лятото, когато температурите са високи.

Кои са неговите основни недостатъци?

С памперс не може да се види количеството и качеството на урината, например ако тя е мътна и с утайка. Следете поне за миризмата, тревожен признак за инфекция на пикочните пътища е миризмата на амоняк. Това обикновено е признак за наличие на бактерии в урината. Количеството на урината се следи на око по честотата на смяна на памперса и неговата тежест. Малките бебета пишкат горе-долу на 20 минути, а след една годинка на един час.

След въвеждането на памперсите инфекциите на пикочните пътища предимно при момичета се е увеличила с 50%! В изпражненията нормално се намират бактерии (основно Ешерихия коли), но тяхното място е там, а не във влагалището. От контакта с тези бактерии, при наличието на влага и висока температура под памперсите, бактериите навлизат в пикочната система и предизвикват инфекция.

При момченцата това става по-трудно, уретрата е защитена поради анатомичните особености, но те също боледуват от възпаление на половите органи и пикочните пътища.

v
Снимка: Thinkstock

Неслучайно тестисите са извън тялото на момчетата – да са на хладно и на свобода, без притискане. Памперсите правят точно обратното – притискат и поддържат висока температура (урината е топла).

Ясно е, че без тях не може, поне не притискайте тестисите допълнително с тесни дънки и други стягащи дрехи. И оставяте бебето при всеки тоалет по няколко минути да се „проветрява”.

v
Снимка: Thinkstock

Гъбичките и памперс дерматита (подсичането) също са голям проблем. Където има влага и топлина, гъбичките лесно се размножават.

Те са навсякъде около нас, но здравата кожа има добра защита и не се разболява. Когато обаче нежната бебешка кожа постоянно е изложена на влага, топлина и лоша хигиена, нейният локален имунитет се нарушава и гъбичките и другите микроорганизми атакуват.

v
Снимка: Thinkstock

Какво да направим за да предпазим детето?

Сменяйте памперса при всяко хранене, а през лятото още по-често, за да не му е топло на детето от урината. След изхождане по голяма нужда веднага сменяйте памперса и измийте детето. Момиченцата се мият първо отпред, а след това ануса. Подсушете добре и намажете с крем против подсичане.

v
Снимка: Thinkstock

След тоалет оставяйте детето няколко минути голичко, кожата да „диша”. В топлото време това не е проблем, няма да настине. В по-хладните дни сложете отгоре пелена. През лятото оставяйте по-дълго детето голо или с отворен памперс, топлината е опасна за инфекции.

Опитайте се да сложите детето на гърне още в края на първата годинка. Трудно е, но не и невъзможно, а за момичетата е наложително.

v
Снимка: Thinkstock

Обезпокоително е, ако детето не пълни памперсите достатъчно (обезводняване, бъбречни болести). Най-опасно е ако има отоци, които понякога се маскират като рязко напълняване, необичайна миризма на урината, неспокойствие, повръщане, температура без видима причина. Това са спешни състояния, които изискват преглед и изследвания.

картинка мобилно приложение една апп
Снимка: Edna.bg

картинка мобилно приложение една апп
Снимка: Edna.bg

Още от д-р Андреева:

Как да избегнем кошмара прилошаване при пътуване

Защо болестта тетанус е толкова опасна

Чудото селен и как да си го набавим

Коварството на климатиците

С деца на път: какви лекарства да вземем за спешни случаи

Как да държим комарите далеч

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти