Оставаш или си тръгваш, когато има трети

Симо Колев
Снимка: Edna.bg

„Оставаш, ама ти се заминава?“

Всъщност не е еднозначно, но се сетих за песента на Ъпсурт и реших да я използвам в темата.

Най-напред присъствието на трети никога не е добра новина. Най-вече за теб, особено ако не ти си третият човек, а на теб ти причиняват третия човек, дето се вика.

Обикновено го разбираш тогава, когато всички знаят и половинката ти е някак много по-мотивиран и уверен в това, което прави, вместо теб. За твоя сметка са срама, болката, унижението, съмненията в себе си дали си направила всичко както трябва и какво не си направила както трябва.

В такъв момент съм чувал и за обвинения към наранената страна, че тя, демек ти не си го разбирала, не си му откликвала на нуждите, той толкова много говорел, ама ти не си била чувала и т.н.

Има и вариант, при който третият човек и всичко, което се случва с него, е представено някак бодряшки и оптимистично, като естествен процес, при който рутината на ежедневието обричат една връзка на краткост и кратност. В смисъл – имало да става, дето се вика.

жена
Снимка: iStock

'Айде стига с причините за третия! Да видим какво правиш, когато се случи, и разбира се, ако се случи.

Най-напред идва естественият стремеж да останеш. Да се бориш, да си там. Да си тръгнеш означава да приемеш един вид поражение, в което си изгонена или заменена от друга жена. Има го това.

От друга страна ти идва да останеш заради егото си, че някава пача ще ти вземе мъжа!? Има го и това.

Има го и опита да представиш мъжа си като временно болен, невменяем, неадекватен, абе човек, който има нужда от помощ. Твоята помощ. Това е драматичен момент.

жена
Снимка: iStock

Опитваш се да убедиш другия, че това, което прави и очевидно те наранява, не е хубаво, ама той в този момент толкова няма очи да види какво изпуска, какво имате заедно, какво ви е събирало „през всичките тези години“, че няма накъде.

На него така му е гот. И това не е за да ти направи нещо лошо на теб лично. Не е лично. Просто е спрял да мисли трезво, рационално, практично, или лоялно. Той е налапал въдицата и край. Може да се върне, може и да не се върне.

И пак стигаме до същината, ти какво правиш. Ти, какво правиш?

Пречупваш се и си казваш – случват се и такива неща. И оставаш.

Заради децата, заради апартамента, заради страха от неговата реакция, ако му кажеш – махам се. Заради вашите, които няма да вземат твоята страна.

Намираш най-адаптивната си част и си казваш – кво да правя – такъв е. И започваш да живееш като част от пейзажа. Ставаш по-цинична, започваш да обясняваш всички неща, дето си слушала за отворените връзки и за това, как според незнам си какви изледвания (ама тук е важно да цитираш нещо авторитетно или много кармично звучащо) хората не можели да остават верни. Това било заложено в ДНК-то.

Както и да е. Ако го направиш и си ОК с това, няма сила която да ти каже, че правиш нещо лошо. Каквото го правиш, си го правиш сама.

жена
Снимка: iStock

Аз, обаче бих си тръгнал. С 300. Унизително е да стоя някъде, където не съм желан.

Нима не е унизително да стоиш някъде, където не си желана? И какво? Да стоиш като мебел, който напомня за себе си с надеждата, че някой ще те погледне с разбиране и ще те преоткрие?

Или че ще се сети, колко много си всъщност ти за него. Не става така. Няма да е приятно и в такъв момент със сигурност няма много неща, които да направиш, но това е най-правилното. Според мен. Само и единствено според мен.

жена
Снимка: iStock

Ставаш и не оставяш инициативата в друг. Не му се обясняваш, той знае. Не му се извиняваш, защото не звучи яко да му кажеш: „Извинявай, че правя нещо, защото ти ми изневери.“

Ставаш и тръгваш. Ще знае, че не търпиш. Ако не е разбрал. Ще знае, че трябва да те гони, а не да те удостои с вниманието си, когато другата му писне. Ще знае, че ще се наложи да те печели отново. И ще знае, че от теб ще зависи дали ще имате нещо общо.

Понякога прошката е добър вариант. Но ще зависи от теб.

Ти ще решиш дали да се върнеш, дали да го приемеш и дали да продължите.  

Драмите, хлипането, молбите и заплахите са голямо изкушение, но не работят.

Ти, би ли стояла при някой, който иска да те задържи с драми, хлипане, молби и заплахи ? Не би. 'Ми, не би.

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Прочетете още от Симеон Колев:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти