Основни правила за това как да имаме хармонично осветление у дома

интериорен дизайн
Снимка: atg-design.com

Ивета Попова

Осветителните тела са задължителен елемент от дизайна на всяко едно помещение. От правилния им избор и съчетание в голяма степен зависи не само стилистиката, но и практичната страна на интериора.

Доброто осветление и яркото осветление са две различни неща. В добре осветеното помещение има различни по вид осветителни тела. Те имат различни цели и своя различна яркост, помагат за подчертаването достойнствата на помещението и скриването на недостатъците, а също така го правят по-интересно и атмосферно.

интериорен дизайн
Снимка: atg-design.com

Знанието на няколко базови правила, ще ни даде възможност да планираме правилно и хармонично осветлението в интериора.

Първо е необходимо да определим, как ще използваме даденото помещение. Кога ще се използва то, дали това ще бъде по-често сутрин или вечер?

интериорен дизайн
Снимка: atg-design.com

Например, ако смятате да четете в стаята, то е добре да се погрижете за разполагането на осветителни тела именно в тези зони. Ако в стаята има телевизор, то е необходимо да се помисли за осветление, което да може да се регулира и разположи така, че да не възпрепятства гледането на телевизора.

интериорен дизайн
Снимка: atg-design.com

В случай, че помещението е предназначено за работа или за пребиваването на възрастни хора в него – изберете ярко и равномерно осветление. Ако пък е предназначено за почивка може да се използва приглушена и мека светлина.

Като цяло съществуват три основни вида осветление: централно, зониращо (местно) и акцентиращо. За създаването на хармонична схема на осветление във всеки един интериор е необходимо едновременното използване на трите вида осветление.

интериорен дизайн
Снимка: atg-design.com

Това е така, защото централната светлина отговаря за равномерното осветление, благодарение на което е видима всяка една част от пространството, което е важно при приемането на гости и почистването.

Местната или зониращата светлина е предназначена за осветяването на определени зони в помещението – например, зоната за работа, четене или готвене. Най-често за тази цел се използват пендели, спот лампи и лампиони.

интериорен дизайн
Снимка: atg-design.com

Обърнете внимание: в зависимост от задачата на зониращото осветление се променя и неговото разположение. По този начин, осветлението за работа или готвене трябва да се намира непосредствено пред нас, за да избегнем падането на сянка на работната повърхност. От друга страна, когато говорим за четене - източникът на светлина трябва да се намира отстрани.

интериорен дизайн
Снимка: atg-design.com

Акцентиращата светлина, от своя страна е светлина, която отделя визуално конкретните места в интериора (например, архитектурен елемент или произведение на изкуството) или сама по себе си играе роля на декорация, създавайки особена атмосфера. В качеството на акцентираща светлина могат да бъдат декоративни светилници, различна по вид подсветка, гирлянди, светещи арт обекти.

интериорен дизайн
Снимка: atg-design.com

Акцентиращата светлина е като черешка на тортата. Тя не е основна като централната светлина или зониращата, но се явява като отличителна черта на добре проектиран и хармонично завършен интериор.

Безусловно, това е само една малка част от това, което трябва да имаме предвид при създаването на схема на осветление - важна част от цялостната композиционна рамка на един интериор.

интериорен дизайн
Снимка: atg-design.com

Несъмнено, в проектирането съществена роля играе професионалният нюх. Той позволява да бъде предвиден всеки детайл в интериорния дизайн и да се установи тясната връзка с темперамента на обитателите. Затова не се колебайте да потърсите професионална подкрепа. Ние сме на среща за съдействие при създаването на Вашия мечтан интериор!

Още за интериорния дизайн:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти