Основни грешки при използване на слънцезащитни продукти

жена плаж планина слънце слънцезащита слънцезащитен крем
Снимка: iStock

Отдавна е известно, че слънцето е полезно, но то може и сериозно да ни навреди. Рак на кожата, изгаряния, бръчки… Най-потърпевши от слънцето са децата, тяхната кожа е два пъти по-тънка и нежна от тази на възрастните, а синтезът на пигмента меланин е несъвършен. Затова пазарът със слънцезащитни продукти процъфтява, но те са ефикасни само ако не се допускат грешки при избора и използването им.

Първата грешка е, че купуваме каквото ни падне, най-много да погледнем с какъв фактор е продуктът. При избора трябва да се съобразим с възрастта, типа кожа, наличните алергии. За алергичните са подходящи средства с минерални съставки, те отразяват слънчевите лъчи и съдържат по-малко химични съединения. Недостатъкът им е, че кожата леко побелява при нанасянето им, но това е предимство при децата, така не се пропускат участъци от кожата. За хората с акне има специална серия с фотозащита. Не е разумно използването на детска козметика с UV защита от възрастни и обратно, кожата им е различна.

жена плаж планина слънце слънцезащита слънцезащитен крем
Снимка: iStock

Не трябва да се използват едни и същи слънцезащитните средства за лице и тяло. Кожата на лицето е по-нежна, има различна структура и козметиката се различава от тази за тяло.

Несъобразяването с мястото, където се намираме, е груба грешка. Активността на слънчевите лъчи високо в планината и на брега на морето е двойно по-голяма, отколкото в града например. Там и защитата трябва да е по-сигурна.

жена плаж планина слънце слънцезащита слънцезащитен крем
Снимка: iStock

Най-добра протекция създават средствата, които са не само с UVA, но и с UVB защита. Четете етикета, включително и срока на годност.

Прекаляването със слънцезащитата също е грешка. Възможно е да се запушат порите, да се образуват комедони (черни точки). Затова не се препоръчва вманиачаване и непрестанно поставяне на тези средства, например вечер или в дъждовно време. Слънцето е с най-висока активност между 11 и 15 часа, трябва да се съобразим с това.

жена плаж планина слънце слънцезащита слънцезащитен крем
Снимка: iStock

За да предпазват ефективно, слънцезащитните средства трябва да се нанасят 30 минути преди излагане на слънце и да се прилага на всеки 2-3 часа. Също и след излизането от водата, въпреки рекламата за водоустойчивост. Масово не се третират части от тялото, които лесно изгарят – уши, клепачи, стъпала, врат, пръсти.

Грешка е и непременно да се използват средства с най-висок фактор. При много светли кожи или тези с лунички високият фактор е оправдан, но всички останали трябва да знаят, че разликата в ефективността е малка. Например фотопротекцията при фактор 15 е 93%, а при 50-и фактор – 97%.

жена плаж планина слънце слънцезащита слънцезащитен крем
Снимка: iStock

Не трябва да се доверяваме на 100% на фотозащитата. В горещите дни е наложително слагане на светли шапки със широка периферия, слънчеви очила (с по-големи стъкла), тънък шал около врата и деколтето.

Спорен е въпросът трябва ли кърмачетата да се третират със слънцезащитни фактори. Най-добре децата в кърмаческа възраст да не се излагат на слънце, а да стоят на сянка. Отразените слънчеви лъчи също вършат работа за синтеза на витамин Д в кожата. При престой на плажа и високо в планината дори и най-малките трябва да ползват козметика с UV защита.

деца дете бебе лято море ваканция почивка плаж слънце слънцезащита
Снимка: iStock

Още от д-р Павлина Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти