Основи на космическия феминизъм

Драгомир Симеонов
Снимка: Личен архив

Драгомир Симеонов

Миналия месец си смених доставчика на интернет. Дойдоха двама типа в брандирани гащеризони, ръчкаха някаква разпределителна кутия във входа, демонтираха стари адаптери, теглиха кабел по стените, направиха една-две дупки с бормашина, помрънкаха по ппринцип и си отидоха. Банална работа, макар изисикваща определено ниво на специализация.

Не бих ви занимавал с нея, ако нещо не ми направи впечатление. Нито един от тях не беше жена.

Забелязвали ли сте колко рядко в монтажните екипи, техниците от електроразпределението, санировчиците, плочкаджиите, зидаро-мазачите и водопроводчиците има жени?! Не само, че е рядкост, но ако случайно попаднете на смесен ремонтен екип, ще е цяло чудо. Да не говорим какъв празник на равноправието ще се получи, ако бригадата е само от дами. Те барникат нещо по инсталацията, запояват и завинтват, а аз седя встрани и се възхищавам. При определени обстоятелства това би минало за сексистки блян, но всъщност е проява на най-искрен работен феминизъм. Уви, не ми се е случвало никога да съм свидетел на такова историческо събитие, не вярвам и при вас да е по-различно.

Ето защо е съвсем разбираемо, че следях със затаен дъх едно друго историческо събитие от междупланетарен мащаб. НАСА предвиждаше за първи път в открития Космос да излезе изцяло женски екип за подмяна на кабел и поправка на някакъв си панел. Няма начин да не сте чули за това дълго подготвяно начинание, в навечерието на 8-ми март бе анонсирано като голямата цел на международната космическа програма. Ан Макклейн и Кристина Кох трябваше да вземат кутиите с инструменти, да огледат ситуацията и да се захванат с каквото там се е повредило. Невероятен ивент, още повече супервайзван наземно от други две жени.

Такъв наситен с естроген ремонт рядко се наблюдава на нашата планета, та камо ли в открития Космос. Сякаш цялата Галактика се беше изопнала от почуда възможно ли е това да се случи, шест десетилетия, след като Валентина Терешкова показа, че и жени виреят отвъд атмосферата.

феминизъм жени сила
Снимка: Istock

За голямо общо съжаление, въпреки апломба и данданията, не стана работата. Оказа се, че на борда на Международната космическа станция има само един скафандър с размери М, а никоя от космическите дами не е с екстра габарити. Не че има нещо лошо в това да е по-едричка, но феминизмът на НАСА на включва все още екстра лардж астронавтки, дано един ден и това се случи. Та поради липса на подходящ скафандър (колко ли е трудно да провериш размерите, преди да анонсираш исторически събития) ремонтът на кабела остана за смесен екип. Ан Макклейн си запази нейната М-ка, а L-размерът го надяна някакъв канадец. Понеже е мъж, нека не му обръщаме излишно внимание. Съвместните междуполови активности в Космоса не са новост, ние искахме екшън жена-жена, ама ядец.

Причината е обидно елементарна – Кристина Кох не излезе, понеже нямаше какво да облече. И това ако не е сексистка ирония!

Само да не ме разберете погрешно. Нищо не бива да спира една жена да прави това, което желае. Най-малко конфекцията на скафандри. Но между нас казано, в едно смислено равноправно общество не би трябвало да ни пука кой върши определена работа, стига тя да е качествено свършена. Иначе и аз давам на сина ми да мацне с мече по стената, за да кажа, че и дете е участвало в боядисването на хола. Дори не ме спира факта, че трудно се прави бояджийска шапка с по-малки размери. Ама поне не се хваля на съседите, че ще извърша подвиг за историята.

И така НАСА насърчи, а после прецака жените, което беше наистина излишно за нас, обикновените земляни. Сякаш тук, на планетата, са ни малко глупостите, та трябваше да изведем и кило модерна политика сред звездите. Следващото какво ще е, приятели? В подкрепа на дамите да се реши плановете за Марс да се прекратят и да концентрираме вниманието си върху Венера, за да може момичетата да са щастливи. Ама че незряло мъжко мислене е това, дори когато се пръкне в женски мозък.

Кой знае, може би тайната на равноправието е в това половете да демострират, че са еднакво глупави. Спокойно, в това отношение отдавна победихме. Ако там някъде има извънземни, даже и те разбраха, че малък скафандър значи жена, голям – мъж. А малките са кът. Предполагам това ги вълнува точно колкото и нас. Така де, НАСА исках да кажа.

А докато космическият феминизъм се развива с небивали темпове (и рано или късно ще се поздравим с успеха на втори женски скафандър), аз продължавам да бленувам изцяло женски екипи за подмяна на кабели. Поне гащеризони M сигурно се намират по-лесно. Има още работа на Земята, момичета. Споко, космическите ремонти няма къде да избягат.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти