Онази, която се опита да убие Вапцаров втори път 

Онази, която се опита да убие Вапцаров втори път 
Снимка: netinfo

Рано или късно чивиите на народа избиват. Напук на твърдението, че му стигат само хляб и зрелища, той може буквално да избухне в името на кауза, каквато отдавна минава за отживелица. Edna никому неизвестна певачка втрещи народонаселението с видеоклип, в който ориенталското чекнене си партнира с най-лиричното стихотворение на Вапцаров. Защото било „еротично“. Защото „приятният“ автор го бил написал точно преди да се обеси в килията си.

Глупост с подобна увереност отдавна не бяхме чували. Аргументите от страна на женицата, която нашепва познатите ни стихове от „Прощално“ са, че стихотворението е „страстно“ и идеално „носи“ по-разсъблечени кадри и внушения за любов. Абсурд, какъвто не помним с години.

Видеоклипът е еманация на голяма част от обществото ни днес. Той отразява отношенията помежду ни такива, каквито са. Виновни са телевизиите, виновна е пресата, виновни са електронните медии, които с огромните си заглавия приковават вниманието ни върху неща, които не просто нямат никакъв смисъл, а които бавно, но постъпателно убиват. Убиват ентусиазма в нас, надеждите ни, бъдещето ни. Целят да ни превърнат в потребителите, които чинно пляскат и упражняват възхита върху кича и безумието.

Изкуството умира по-бързо. В този вид убийство ние сме истински безпощадни.

Чалга изпълнителката целяла провокация. Загрижена за собствената ни инертност, искала да напомни кой е Вапцаров, искала неговото творчество да стигне до повече хора, защото сме го били забравили… Ако това е провокация, аз съм готов да си тегля въжето тъкмо по Чехов, но след като си изпия чая.

Момиче, ти може и да можеш да пееш вярно понякога, но в литературен и исторически план си за минус две. Защо вдигна мерника на най-обичания български поет? Защо не си направи труда да прочетеш, че той не се е обесил в килията си – така би постъпил само един страхливец.

Снимка: netinfo

Не вникна ли в съдържанието на стихотворението, което е посветено на жена му – единствената, която обича и на която обещава, че ще се връща и след своята смърт. Смърт, отвеждаща го към вечното безсмъртие в умовете на всички нормални хора. Защо ти се опита да го убиеш в сърцата на българите, с какво право?

Ако имаш малко мозък в главата, извини ни се. Никой не е виновен, та да търпи кичозната ти и пошла версия, в които шепнеш думи, чийто смисъл не разбираш. Тези думи не са за теб. Те са посветени на жена, познала истинската любов, каквато на малцина животът отрежда.

По ирония на съдбата, песента ти се казва „Табу“. Не можеш да си представиш колко ни улесняваш в решението именно ти да се превърнеш в нашето табу. Табу, от което със сигурност ще си вземем поука, за да не се роят повече такива „изпълнителки“ теб.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти