Нова година и ново начало за всички любими неща

жена нова година
Снимка: Istock

Обичам започването на нови периоди - нова седмица, нов месец, нова година.

Чувството, че времето едновременно се рестартира и продължава напред, че отново ни е даден шанс да започнем отначало и да се справим още по-добре, благодарение на вече натрупания опит и научени уроци.

Новата година ти дава обещанието за още една прекрасна пролет, чисто ново знойно лято, романтична есен и уютна зима.

Въпреки че не съм най-големият почитател на писането на списъци с цели за новата година, мисля, че може да е особено здравословно, ако човек си набележи дори и само наум, какво би искал да промени или към какво да се стреми през следващите 12 месеца.

Аз например съм си казала, че през 2024-та искам да обръщам малко повече внимание и грижа на себе си и тялото си, както и да задържа добрите практики, които успях да си наложа през 2023-та, като активно спортуване поне два пъти в седмицата, каране на колело почти всеки ден и т.н.

Също така обаче ми се иска да имам повече време за мен самата, което да посветя на срещи с приятели, почивки, самовглъбяване (всеки родител на малки деца може добре да ме разбере).

Искам да установя като практика да ходя поне веднъж в месеца на някаква козметична или разкрасителна процедура (повече от фризьор), защото установявам какъв невероятен ефект има върху самочувствието ми.

Няма нищо по-лошо от жена със смачкано самочувствие. Не че трябва да летим във въздуха с навирен нос и да се въобразяваме на кралици, но пък и угнетеното усещане, че не се харесваш и другите те превъзхождат, може да доведе само до депресивни състояния, стрес и тягостно чувство на тъга.

жена нова година
Снимка: Istock

Жена със самочувствие е и жена със сила, а жената със сила може да сътвори чудеса! Затова външният вид има значение.

Душата обаче също има нужда да бъде нахранена, напоена и цялостно обгрижена. И тази задача вече може да бъде малко по-сложна. Защо ли? Защото, за да се погрижиш за вътрешния си свят, трябва първо да го познаваш изключително добре. Как се опознаваш сам себе си? Като прекарваш време в уединение и си напълно честен по отношение на това какво те прави щастлив или нещастен.

Ако се опитваш да навигираш посоката на живота си спрямо компаса на чувствата ти, ще се движиш винаги по посока на щастливите хоризонти. Ако обаче се навигираш спрямо очакванията на околните и техните изисквания към теб, ще се озоваваш в бурните морета на съмнения, неудовлетвореност и тъга.

Затова първо се обърни към себе си, вслушай се какво има да ти каже душата ти, а след това се погрижи за нея.

В моя случай съм си казала, че искам да започна с дребните неща - повече книги вечер, много по-малко телевизия и телефон. Душата ми копнее за различен тип емоции, които ми носи четенето и сякаш вече се е наситила на зяпане на сериал/филм всяка вечер.

жена нова година
Снимка: Istock

В същото време планирам да ходя по-често с дъщеря си на кино, не заради филма, колкото за самото преживяване.

Искам да освободя много повече време за вечери с приятелите ми, защото именно те са семейството, което сама съм си избрала. И семейството е преди всичко!

Цялостно мога да кажа, че искам да продължа да живея по начин, който ме кара да бъда горда от решенията си. Да не оставям неизживени емоции зад гърба си, защото те се превръщат в най-големите съжаления по-късно в живота, а това е от основните ми житейски цели – когато съм стара и сбръчкана, със задоволство да си спомням как съм живяла, а не да ме измъчва мисълта какво можеше да бъде, ако бях направила това и онова.

Весела нова година и дали ще бъде незабравима, зависи от самите нас ;)

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти