Ние сме учители и будители за децата си. Но най-вече будители

Симо Колев
Снимка: Edna.bg

Покрай началото на учебната година всички ентусиазирано пращаме децата в училище с надеждата да се учат и да сполучат. Понякога обаче забравяме, че училището е само междучасието в живота, в който ние сме в главната роля.

В училище децата ще научат европейските столици, числата на Фибоначи и как се прави преразказ с елементи на разсъждение, като в по-добрите училища детето ще бъде толерирано да направи собствено разсъждение, а в по-посредствените собственото разсъждение ще бъде разсъждението на някой критик... Доста време отделих на този преразказ с елементи на разсъждение. Това ще го научат в училище. Може и повече. Може и по-малко. Може и да срещнат вдъхновяващи учители, готина среда, може и всичко да е нормално, без особени плюсове и минуси. Може и да е зле, но се преживява. И едното. И другото... И на това отделих доста време.

Децата ни отиват и се връщат от училище с един багаж, за който отговаряме ние и за който няма нито едно училище на света, което може да се погрижи по-добре от нас. Дори и в Хогуортс на Хари Потър няма да може. И тук трябва да отделя повече време.

Най-важните неща, които децата ни няма да научат в училище, но които ще им трябват цял живот, са нашата задача и нашата отговорност. Ето ги.

семейство деца дете есен природа
Снимка: iStock

Каквото и да ни се случва, то не е заговор срещу нас, а закономерност, стечение на обстоятелствата и най-често зависи от нас самите

От нашия мързел, нашия личен неуспех или нашето нежелание да променим нещо в нас или около нас. Понякога ни е трудно и ни се иска просто да посочим някого с пръст, да прехвърлим собствената си отговорност на някой друг, да вдигнем ръце и самосъжалително да кажем – не ми върви, не ми се получава, нямам късмет, все на мен ми се случва. И няма да бъдем прави. Никой не става с идеята да ни прецака и ние не сме чак толкова вселенски значими, че да му пука на някого за нас. Просто трябва да полагаме усилия, да разширяваме тези усилия и да учудваме дори себе си колко неща можем и да приемем, че понякога просто не се получава. Нищо. Въпреки усилията ни. Това може да продължи ден, два, година, но няма да е вечно. Накратко – никой не ни е виновен за нищо.

семейство деца дете есен природа
Снимка: iStock

Понякога няма да имаме избор и просто трябва да приемем нещата

Понякога ще ни се случват неприятни неща. На нас или на хора, които обичаме. Понякога ще ни се случват лоши неща. И единственото, което трябва да направим, е да ги приемем и да продължим да живеем. Това е единственият случай, когато нямаме избор. Макар че и тук липсата на избор е избор, който сме направили с желанието ни да сме на тази планета.

семейство деца дете есен природа
Снимка: iStock

В света около нас винаги ще има някой, който е по-силен, по-богат, по-могъщ и с повече връзки от баща ни

И понеже винаги ще е така, няма никакъв смисъл да обясняваме кой е баща ни. Ако някой ни е възпитал да обръщаме внимание на другите, кой е той, в повечето случаи въпросният баща е един обикновен и анонимен сопол, който не си струва приказките.

семейство деца дете есен природа
Снимка: iStock

Невъзможно е всички и винаги да ни харесват. Ние сме ценни не заради постиженията си, а заради това, което сме

Можем да бъдем ценни, важни, значими и търсени, дори и да нямаме само шестици в училище. Никой не пише шестици за добрина, за емпатия, за креативност, за инициативност или за лидерство. Което не ни оправдава да не се стараем и в училище.

семейство деца дете есен природа
Снимка: iStock

Децата нямат спирачки. Това е надпис, който стои по знаците около училищата и има за цел да повиши вниманието на шофьорите и честно казано е много уместен надпис. Другото, което децата, както и всеки един от нас със сигурност няма, са само и единствено права. Никой, никъде и никога няма само права. Дори и малките. Те имат малки и малко задължения, но никога само права. Това е важно да го знаем, защото задълженията създават мислещите и отговорни хора, които имат изисквания и критерии. Това създава дисциплина да полагаме усилия, а тази дисциплина за полагане на усилия ще ни е важна през целия ни живот.

Това е. Има и още, но ако успеем само с това, ще сме отличници. Абе, може би не отлични родители на отлични деца, но прилични родители на прилични деца.

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Прочетете още от Симеон Колев:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти