Няма ли кой да им го каже на веганите...

Няма ли кой да им го каже на веганите...
Снимка: netinfo

Е, не мога да не бъда краен.

Попадна ми текст, в който една майка-веганка моли „мамите“ и „татките“ (честно!) да вземат отношение по следния казус - веганката-майка решила да спре да пие вода, защото по този начин тялото й убивало някакви микроорганизми и елементи във водата (честно!) и искала да откаже и дъщеря си от пиенето на вода, но няколко пъти я хващала да пие от чешмата, което я притеснило. Много ясно!

Нима не е притеснително да налетиш на дете, което пие вода от чешмата, когато е жадно?! Ми то утре ще вземе шоколад да поиска! Та, нашата мама-веган се чудела дали да не си махне чешмите от дома. Това е драмата и веганката чака „мамите“ и (пак ще го напиша, че ми е забавно) „татките“ за мнение.

Хубаво де, всеки има право да бъде нелеп. И всеки има право да вярва, в какъвто Бог си пожелае. Също така е вярно, че е пълно с кретенски обръщения с още по-кретенски казуси в мега кретенски форуми. Ок.

Но. Понякога не е достатъчно просто да махнеш с ръка и да кажеш „Абе, мани ги тия, те са луди“. Трябва да вземеш отношение особено когато опонентът ти е агресивен, налагащ се, истеричен и безпардонно осъждащ твоите възгледи.

Веганството и веганите са дразнещи не с идеите си за живота, бита и храненето си, а с това, че се опитват да го налагат, като единствената правилна религия и заради острото си отношение към тези, които не приемат техния начин на мислене. Те не казват, че правят нещо, а казват, че ти/аз/ние трябва да правим същото, което правят те.

Те не казват, че можем просто да имаме различни мнения. Те казват, че ти/аз/ние нямаме право на нашето мнение. И това го правят със същата страст и разпаленост, с която Брат и Анджелина са правели секс в началото. После са дошли децата, всичките, а накрая и социалните.

Както и да е.

Сега бавно и беземоционално. Веганите се опитват да живеят живот, съобразен с основния принцип да не експлоатират по никакъв начин животни. Не ги ядат и не използват за нищо нищо свързано с тях.

Евала за усилията, но сега сериозно.

Няма ли кой да каже на веганите, че с всеки техен дъх, с всяко вдишване, а след него и издишване, с всичко, което правят и всичко, което не правят, само с присъствието си на тази планета, ТЕ, както и всички ние, разбира се, убиваме хиляди животни. Не. Не бях прав. Избиваме цели популации, хабитати и видове. С цивилизацията си, със строежите си, с градините си, с начина, по който живеем и заради начина, по който живеем.

Огромна част от фауната, която избиваме дори не знаем, че съществува, още по-малко знаем, че им вредим, а още по-по малко искаме да им навредим. Но го правим. И това можем да го видим по предното стъкло и решетката на колата, всеки път, когато пътуваме към морето.

Какво - мухите и всички хиляди размазани насекоми по колата не са ли животни... Или веганите не шофират? Кое от двете? Или нито едно от двете? Или веганите са вегани с няколко уточнения и ситен текст покрай това...стига глупости !

Друг проблем. Ама голям. Веганите или някои от тях налагат начина си на живот и върху децата си. Това е чисто нарушаване на правата на децата им, както и е опасно. Защо е нарушение на правата на децата им? Защото не им предоставят възможност сами да изберат дали да са вегани, или да не са.

Да направят своя информиран избор да бъдат вегани, вегетарианци, индинаци, нудисти, комунисти и всякакакви. И най-важното. Децата не са техни. Не са наши. Те са при нас за малко и ние само трябва да им помагаме, но не и да ги обсебим. Ние носим отговорност за тях, но не ги притежаваме. Нито живота им, нито желанията им, нито емоциите им. Най-малко притежаваме правото да им наложим начин на живот, който е най-меко казано спорен.

Ако някой реши да се цепи от обществото, без значение по какъв признак, ми сори, ама вече е късно. Много време и много усилия сме отделили, говоря като цивилизация, а не лично, за да може някой претенциозен лигльо да ми играе театро за накърнените си права да яде грудки и водорасли. 

Нека оставим веганите с уважението ни към тях, като по-различно мислещи хора и с толерантността към техния начин на хранене.

Но нека не ги оставяме да бъдат още една група, която кара мнозинството да се чувства, като потиснато мнозинство заради начина ни на мислене и хранене, който ние сме избрали.

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти