Нежен бежов нюанс завладява България, а комбинация от сиво и жълто превзема света

Ивета Попова
Снимка: ATG Design

Ивета Попова

Изборът за локален тренд - Цвят на годината, иницииран от Оргахим, е светлобежов нюанс, докато Pantone се спира на два водещи цвята за 2021 г. – сиво и жълто.

Цвят на годината е обявяването на тенденция, което се е превърнало в дългоочаквано събитие. Световният гигант Pantone успя през годините устойчиво да наложи практиката за избор на водещ тренд в цветовете за всяка следваща година, която категорично повлиява всички индустрии, обвързани с дизайн, мода и производство.

Интересно е надделяването на не един, а два цвята, които ще бележат 2021 г. – жълт и сив. На пръв поглед комбинацията е доста класическа и по мое мнение е отминала своето време за ширините на България. За пример за приложението му в интериорни проекти се обръщам към архивите на ATG Design, като моят професионален съвет е сивото да бъде предпочитан за основен цвят в по-светлите му нюанси, докато жълтото, особено така наситено и свежо, да се използва най-вече за акценти – в мебелите, декорацията или леки намигвания в цялостния дизайн.

интериор 2021
Снимка: ATG Design

За по-смелите жълтото може да има и по-широко приложение и може да се разгърне като акцент на водещата стена в интериора, например като в този случай, където наблюдаваме инверсия и сивото минава като по-активен участник в мебелите, текстила и декорацията.

интериор 2021
Снимка: ATG Design

Като почитател на отличителните белези за всеки народ, вярвам, че е важно да се отличат местните характеристики и актуална ситуация за маркиране на тенденции в предпочитанията към конкретни влияния и принципи. В този ред на мисли за мен бе удоволствие за втора година поред да се включа в процеса на дефиниране на локален тренд за цвят на годината за България посредством специална работилница, организирана от Оргахим и събираща на едно място представители на различни фирми, свързани с екстериор и интериор.

интериор 2021
Снимка: ATG Design

Изборът на БежаВю е интересна препратка към символите на нашата връзка с корена, с нашата основа. Напомняйки подсъзнателно за глина, топли пясъци и земя, цветът носи спокойствие и смирение, като същевременно може да се тълкува и като устойчива база, върху която да разгърнем своя потенциал. В интериора това би могло да се интерпретира чрез комбинациите на цвета – от една страна с природни елементи като дърво, вълна, памук, коноп, които да ни заземят, или от друга страна с мрамор, злато и мед, които да подчертаят нашия отличителен характер.

интериор 2021
Снимка: ATG Design

Любим трик, който гали окото, е срещата между студения мрамор и топлото дърво чрез бежовото. Изборът на млечен мрамор с отличителни жилки и тъмно дърво за стенна облицовка или подова настилка се съчетава много приятно с БежаВю – както в мебелите, така и като цвят на стените. Според характера, концепцията и бюджета на целия интериор можем да наклоним везните дори само чрез избора на БежаВю да присъства като боя или елегантни тапети с естествени нишки.

интериор 2021
Снимка: ATG Design

БежаВю – ключ за създаване на пространство

Като светъл цвят, БежаВю може да „отваря“ пространствата, като оптично ги разширява. Най-добър вариант за приложение би било да се предпочете бежовия нюанс върху водеща стена в помещението и да се комбинира с огледала или други гладки повърхности като гланцирани плотове или мрамор например. Важно е да съблюдавате откъде влиза дневна светлина и я използвате максимално, за да я отрази бежовия цвят и разпространи в цялото пространство.

Тоновете на бежово са успокояващи и балансиращи, подходящи за всички стаи в дома. Може да разчупите неговата водеща роля чрез избор на по-млечни или по-кафяви вариации.

Надяваме се с предложените съвети и примери да сме построили добра отправна точка за приложението на Цвета на 2021 г. в дома ви. Следете ни в Инстаграм за още вдъхновение – @atg-design.

Прочетете още от Ивета Попова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти