(Не)известни факти за кърлежите

кърлеж кърлежи
Снимка: iStock

Пролетта дойде с нейните прелести и с… кърлежите. Трябва ли да изпадаме в паника, когато кърлеж се забие в тялото ни? Как да се предпазим? Митовете са много, а причината за тях е една: не се познават много факти за кръвосмучещите гадинки.

Кърлежите се впиват в човек или животно, напълват се с кръв и линеят една година под листо. След като огладнеят отново стават активни и цикълът се повтаря.

Болестите от кърлеж не се предават при самото ухапване, а при повръщане. Повръщането става, когато той види зор – при натискане и намазване с разни мазила и разтвори при опит за отстраняване. По повърхността на кърлежа са разположени дихателни отвори и когато те се запушат, той повръща и предава инфекцията.

кърлеж кърлежи
Снимка: iStock

Не всички кърлежи за опасни, заразени са около 25% от тях. Те могат да предадат заразата, ако са престояли в тялото повече от 24 часа.

Изследването на антитела веднага след ухапване не е удачно, те се образуват на по-късен етап, най-рано след 21-вия ден. Изследването на самия кърлеж също е безпредметно, той може да е заразен, но да не е предал заразата. След ухапване възрастните трябва да приемат еднократно профилактично 2 таблетки доксициклин, а децата – цефуроксим.

Кърлежите предават няколко болести (самите те не боледуват, само са преносители): Марсилска треска, ку-треска, кримска-конго хеморагична треска, но най-коварна е лаймската болест, защото тя може да се прояви месеци и години след ухапването, когато вече сте забравили за инцидента. Затова записвайте датата на ухапване!

кърлеж кърлежи
Снимка: iStock

Винаги след разходка сред природата оглеждайте тялото си и това на децата. Обърнете внимание на предпочитаните от кърлежите места – окосмената част на главата, слабините, под мишниците, корема, под гърдите. Когато кърлежът се забележи рано, отстраняването става лесно, с тънка пинсета се захваща близо до кожата и се изважда. Не го мажете, не го въртете, не чоплете, така той ще повърне и ще ви зарази.

Пръскането на тревните площи с препарати невинаги е ефикасно, след дъжд препаратът се отмива.

кърлеж кърлежи
Снимка: iStock

Най-застрашени са децата, поради ниският си ръст кърлежите лесно ги атакуват от храстите и листата. Затова ги обличайте с дълги ръкави и крачоли мушнати в чорапките, за да е предпазено тялото им. В аптеките се продават репеленти, с които се пръскат кожата и дрехите на децата с цел предпазване от облазване.

След ухапване от кърлеж се следи за появата на обрив, зачервяване на мястото на ухапване, увеличени лимфни възли. Температурата се следи месец, ако тя се повиши – обърнете се към лекар.

Прочетете още от д-р Павлина Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти