Не търси поводите. Просто живей

Симо Колев
Снимка: Edna.bg

Коледа не е повод, а желание. Животът също.

В радиото скоро правихме дебат - дали хубавата тенджера е хубав подарък за Коледа. Е, хубав ли е според теб? Говоря ти за истински хубава, качествена и скъпа тенджера. Примерно германска. Името ѝ е с три букви. Според мен е супер подарък, ама не за Коледа.

И се замислих. Коледа не е повод да си наредим под елхата нещата, от които имаме нужда. Не. Когато имаме нужда от нещо, си го набавяме, когато ни трябва, а не когато дойдат празниците.

И се замислих. Как живеем и какво празнуваме. Ами празнуваме живота бе, съкровище! А какво означава това ? Това означава да направиш разлика между желание и нужда. Нуждата е базово ниво и нямаме нужда от празници, за да си удовлетворяваме нуждите.

Хайде да поговорим за това.

Всеки от нас има нужда от някого, но никой от нас не излиза с когото и да е в името на това просто да бъде с някого. Искаме, търсим, чакаме някой специален. И намираме и дочакваме някой специален. Това е желанието ни. Не нуждата ни.

Да живееш според желанията си означава да живееш на 6-та вместо на 3-та. Означава да живееш с 300, вместо с 30. А да живееш с 300 вместо с 30 означава за едно и също време да минеш през 10 пъти повече места, да срещнеш десет пъти повече хора и да имаш десет пъти повече емоции и приключения. Говоря метафорично.

Означава да искаш живота, но и да приемеш плановете на живота такива, каквито ги е писал за теб. Но е по-добре вместо да чакаш поводи. Така се превръщаш в един счетоводител, който гледа календара и казва – О! Идва Гергьовден, значи ще ядем агне и ще правя /знаеш, какво ще прави/ на Жоро. Защото има повод човекът.

А кой е Жоро? Е, мъжът. За него няма да чуем друго, защото и той е избран поради една причина - след като завърши училище, човек обикновено се жени. Това е логичната и следваща стъпка. И по тоя повод се е появил Жоро. Винаги се появява по един Жоро. Не бе той, не е лошо момче, ама е взет, защото е бил наоколо и защото принцовете на бели коне яздат само в приказките. Даже можеше да е Сашо, ама Сашо го забавиха в трамвая, защото беше без билет и се занимаваше с контролата.

Е в тази връзка, не е ли нормално да пишеш собствената си приказка, вместо да следваш с разбиране логическата нишка на живота, „защото така трябва“? Да живееш с желание, а не по повод, означава да живееш с желание, а не с поводи. Това също означава, че трябва сама да управляваш живота си. Да посмееш да поискаш, а не смирено да чакаш поводи.

Раждането на децата ни не е повод да се напием. Повод да се напием е, защото искаме да се напием. Знаем, че ще ни боли глава, знаем, че може и да съжаляваме, знаем, че напиването е напиване - не е мъка, печал, отпускане на напрежението - не го товарете с нищо. То е просто напиване. Не драма. Не е и повод за гордост. Само напиване.

Но въпреки това – започваме. Завършването на 1,2,3,4 и така до 12-ти клас, и то от първия път също не е повод за 12 грандиозни партита съизмерими с  мутренско-аграрна сватба от периода на 90-те години. Нова година не е повод да „се натокаш“ като лелка на банкет и най-малко да пушиш пура, защото, нали е празник, имаме повод. Не ходиш на козметик, защото идва лятото или уикенда, или слагаш пола, или имаш полов ден. Наистина ли ти трябва повод, за да отидеш на козметик ?

Не търси поводите. Така се оставяш на писани и неписани празници да решават какво да правиш и кога да го правиш. Също така означава и че всичко, което правиш, го правиш, защото „нали е празник“ и „нали е повод“...Ти, сериозно ли ?

Не живей с календара. Просто живей.

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Прочетете още от Симеон Колев:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти