Не оставяй ключа за сърцето си под изтривалката

жена дневен плаж лято
Снимка: Pexels

Всяко нещо е за сметка на друго нещо. Т.е. както казват, за да постигнеш едно, трябва да жертваш друго. Кое си заслужава и кое не – първо решаваш, после го правиш, пък накрая резултатът е я камилата, я камиларят, но такива са вселенските закони.

Само че как изпълняваш неписаните вечни божи заповеди, си е единствено твое решение. Но това за сметката е абсолютно вярно.

Аз две години жертвах част от свободното си време за губи-време. В разговори без особен смисъл, в изслушване на монотонни екзалтирани монолози, които дълбоко не ме интересуваха, поддържах комуникацията с междуметия и въпросчета от рода на а тя?, а той?, преглъщах нервни изблици и дитирамби, не че ми беше трудно, ама адски досадно.

жена дневен плаж лято
Снимка: Pexels

Но! Правех го абсолютно осъзнато, защото (нали не сте забравили – едното за сметка на другото) имах цел. Самосъхраняваща и напълно заслужаваща тези поносими усилия. Понякога се налага. Губи-времето се изплащаше двойно и тройно с това, че запазвах ненакърнена и защитена истинската си връзка.

Може да не се съгласите с мен, но не обичам афишираните връзки, подкрякването, че с еди кой си сте станали неразривни, не мисля, че светът го интересува с кого си лягам и с кого ставам, пък ако има нездрав интерес, толкова по-добре – нямам намерение да му го задоволявам.

На 16 години много се фуках с училищното си гадже и ми харесваше да ми завиждат, на 21 ми беше гордо от университетското ми гадже, но пораснах (не само на години) и разбрах, че показността не привнася нищичко към чувствата. Понякога даже напротив. Опит. Мой. Не ангажирам никого със споделянето му.

жена дневен плаж лято
Снимка: Pexels

Споделянето на чувствата е само между двамата, обзети от тях. Останалите – кой както, моите чаршафи се ветреят на моя балкон. С кого ги мачкам си знаем двамата. Точка.

Та – ай, дай да се селфим, дай да се отбележим (насред фейсбук, божкееее), дай да отидем на купон (двамата! абе чоджум, това не значи един с друг, един за друг и един в друг, ако само искаш да го демонстрираш, личи си, няма как да хване дикиш нещо, несъществуващо реално), но на мен това ми беше, съжалявам, че ще го кажа – удобно.

'Ма нека ме спрягат с някого, аз нали си знам, че не съм спрегната с него. Пак точка.

Любовта е в друго спрежение и не всекиму е дадено да го знае, хеле пък околната флора и фауна. Та – мога да демонстрирам перфектно несъществуващи отношения тъй, че на флората и фауната направо да й се завие свят на венчелистчетата и да й настръхне оперението и козината. Това за волското ми търпение вече съм ви го споделяла, знам, че то винаги си заслужава. Защото винаги има защо.

Два изгубени часа в светско бръщолевене са нищо работа, при това докато скъпият ми човек си има своя работа, после ще си разкажем на вечеря как е минал денят ни. Той понякога се ядосва на чуждата глупост, ама това го пишем в графата „няма друг начин“.

жена дневен плаж лято
Снимка: Pexels

Целта оправдава средствата. Отклоняването на вниманието от личния ти живот не е непочтено средство, нито съм крала, нито съм мамила, нито съм пожелавала нещо, принадлежащо на ближния. Тихо и кротко си пазех къде е ключът за сърцето ми, защото този ключ никога не се оставя под изтривалката пред вратата, под саксията на прозореца или под третия камък до входа вдясно.

Той е спуснат в сърцето на този, когото обичаш и си седите с него заедно уютно и сигурно, даже с взлом не могат да се доберат до вас двамата като цяло.

В случая – защото флората и фауната е в неведение, тя си мисли това, което вижда, по-навътре е недостъпен оазис, простете за поетичния израз, аз все пак съм и романтична. Но съвсем неромантично, а съвсем рационално, в крайна сметка си постигнах целта – точно така, както си я бях поставила. Едното несъществено за сметка на другото – мечтано и реализирано.

Когато нещата са ти ясни, знаеш кое за какво. Простичко е. Губи-време за прекрасно споделено време. Леле, как си струва!

„Скъпа“, Скъпият е свалил един мноооого стар филм, „Ключ без право на предаване“, „абе къде ти е ключът, който ти дадох първата сутрин?“ (Този луд човек тогава слезе за закуска уж, върна се с букет рози и със всичкия си акъл ми беше извадил ключ от апартамента си…)

Пресягам се към чантата си и вадя ключодържателя с голямо сърце от розов планински кварц. В джоба на сакото му има същия ключодържател с ключа от вкъщи.

Едното за сметка на другото, нали?

жена дневен плаж лято
Снимка: Pexels

Още от Маргарита Петкова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти