Не хвърляйте камъните – събирайте ги и съграждайте с тях

жена кафе прозорец тъга сутрин изгрев залез
Снимка: iStock

Всяко действие води до последици, които в голяма степен определят живота ни. Това с особена сила важи за думите. Те имат такава сила, че за миг преобръщат нагласите ни към добро и зло, доверие и предателство, любов и разлъка. Когато правим или не правим нещо, това рефлектира не само върху хората, които са ни близки, но по някакъв странен начин се отразява в генома на вселената. Не че вярвам на суеверия, но съм убеден, че ако правим нещо с любов, то любовта ще се отплати.

Поговорката „казана дума – хвърлен камък“ не е никак случайна. Думите си тежат на мястото, защото всяка от тях е изпълнена с точно определен смисъл. Премълчаването на истината не променя обстоятелството, че рано или късно тя ще излезе наяве, именно защото „истина“ има конкретно предназначение – да стане видима.

прегръдка
Снимка: Pexels

Важно е как възприемаме света около себе си, но е още по-важно да отчитаме присъствието на другите в живота си. Без тях ние, лирическите герои, няма откъде да черпим вдъхновение. За да възприемем някого като герой, трябва да има с кого да бъде сравнен. Дори римите в лириката биват „мъжки“ и женски“. Когато съчетаваме двете, лирическото произведение става по-вълнуващо.

Въртим се в собствени концентрични кръгове и докато ни се завива свят, мислим, че самият свят полудява. Той си е все същият, все толкова красив и трогателен. Детските въртележки не се препоръчват за възрастни. Главозамайването от самия себе си предизвиква падане, след каквото е трудно дълго време да се изправиш.

въртележка виенско колело панаир
Снимка: iStock

Съзнателно или не, всеки от нас пише своята история в книгата на вечността, затова трябва да се подхожда отговорно към творческия процес. Не е важно какво ще кажат критиците. Важно е след време как ще се почувстваме ние, докато връщаме стрелките на часовника, за да си припомним миналото.

Само добрите намерения, постъпки и думи могат поне да ни приближат към представата за щастие и да извика искрени усмивки, да държи будни малките огънчета на надеждата в очите ни.

жена природа щастие
Снимка: Istock

Добродетелта е магична, но в името на красивата история трябва да търсим пътя към нея, защото самото пътуване е доказателство, че живеем достойно. Любовта ни свързва с невидими нишки и радостта на всеки от нас зависи от радостта на другия. Благодарение на нея оцелява светът, какъвто го познаваме.

Не хвърляйте камъните. Събирайте ги и съграждайте с тях. Любовта винаги ще ви се отплати.

възрастни ръце Паркинсон
Снимка: iStock

Прочетете още от Добромир Банев:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти