Не е за вярване, но има и такива алергии

пролетна алергия
Снимка: Istock

Вече и децата знаят какво е алергия. Защото или са я изпитали, или имат страдащ от нея в семейството. Алергията е прекомерна, неадекватна реакция на имунната система към вещества, иначе безобидни за човека. А най-лошото при нея е, че има способността да се разширява. Който е алергичен към нещо, с течение на времето става алергичен към все по-голям брой вещества. Причините са обичайните заподозрени – полени, косми, плесени, храна и стотици други. Но има и доста „оригинални“ алергии, на пръв поглед даже забавни, стига да не са ти в къщата. За тях става въпрос.

Например водната уртикария, или казано просто алергията към вода. Хората с това заболяване не могат да се къпят във вана, да плуват в море или басейн, да перат, да мият чинии. Защото за броени минути от водата кожата им се покрива със сърбящ обрив. При някои от тях алергията се е проявила след прием на антибиотици.

Природни лекове срещу пролетни алергии

Освен водната, има и други странни алергия. Като например към човек, коса, слюнка, светлина, злато. Най-известния случай на алергия към човек е историята на двама влюбени от Англия. Достатъчно било младежът да  докосне любимата си и лицето му се покривало с червени петна. При алергия към слюнка хората не могат да се целуват. Веднага след целувката лицето на алергичния почервенява, подува се, по устните излизат мехурчета.

Доста хора страдат и от алергия към слънчева светлина (не става дума за слънчево изгаряне) и ярка светлина от изкуствен източник. Освен обриви и отоци, те имат и затруднение в дишането.

алергия
Снимка: iStock

Описан е и интересен случай на алергия към коса. Дълги години пациент страдал от тежка алергия, изразяваща се с кихане, хрема и трудно дишане. Но странното е, че тези признаци се появяват само през нощта, когато си легне в спалнята. След месеци изследвания най-накрая се установило, че страда от алергия към косата на съпругата си.

алергия
Снимка: iStock

Доста необичайна е и алергията към брашно, но не когато се приема като храна (глутенова непоносимост), а когато се вдишва. Наблюдава се при някои хлебари.

Описана е и алергия към физически усилия. Не става въпрос за мързел, при физическо натоварване някои хора проявяват типичните белези на алергия. Подозират се въздействието на потта, отделяните хормони и др. 

алергия
Снимка: iStock

Но първенството по странност държи алергията към... лекарствата за алергия. Знае се, че те са основното средство за лечение на алергичните, в някои случаи животоспасяващи медикаменти. Всеки алергичен знае, че в тежките случаи се прибягва до кортикостероиди и адреналин, но вече има и алергични към тях.

А дали няма алергия към ученето и училището? Попитайте вашите тийнейджъри, може вече да са си поставили такава диагноза.

момче учене книги учебник скука
Снимка: iStock

Още от автора:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти