Най-тихото щастие на света

жена пролет град книга четене
Снимка: iStock

Има моменти, в които трябва да останем насаме. Тогава обръщаме внимание на истински важните неща – онези, които ни връщат към радостта от факта, че живеем, че все още ни има. Светът се побърква все повече и повече, но с цялата си лудост продължава да бъде смайващо красив.

Идва пролетта. Птиците започват да се завръщат и докато се взираме във все по-синьото небе, осъзнаваме, че без тях красотата остава незавършена. Прибавяме щрих от зеленото на тревата, от жълтото на нарциса и лилавото на зюмбюла, за да си създадем условия за уют, който по всичко съперничи с този на зимата. Накрая прибавяме слънце и всичко си идва на мястото.

Светът, който обитаваме, е място, където нямаме право да оставаме безучастни.

В трамвая хората изглеждат по-ведри, някак по-усмихнати. С март се завръща оптимизмът, че нещата ще се подобрят, че въпреки всичко съдбата ще остане благосклонна. Няма нерешими проблеми, устроени сме да се справяме с предизвикателствата, а това също е част от възторга.

жена пролет град книга четене
Снимка: iStock

Разменяме усмивки с непознати. Винаги се питам какво преживява човекът пред мен, какви са неговите неволи, в какво се изразяват малките му радости. Именно през пролетта се завръща онази увереност, че понеже сме свързани до един, е важно да помним, че чрез добротата истинското щастие става достижимо. Когато допирът е невъзможен или неуместен, усмивката към непознат също върши чудеса.

През март тържеството на живота се завръща с пълния си блясък. Не е нужно да си купиш билет, за да се наслаждаваш на неговата прелест. Цветовете ще избухват един след друг и ние ще ставаме все по-ненаситни, ще искаме още и още, нищо че младостта бърза да си отиде, оставяйки след себе си единствено романтичната тъга по отминали дати, събития и любови.

Тихото щастие припознава собствените ни души като дом. За това щастие не са необходими нито скъпи вещи, нито маркови дрехи. Само по себе си то е най-големият лукс, на който можем да се насладим.

Защото да споделяш миговете с птици е невероятно. Защото над теб винаги има едно безкрайно синьо небе, което те кара да се чувстваш истински свободен. Защото любовта припознава като свои не онези, които се съревновават в притежаването на материални неща, а онези, които могат да споделят с някого красотата на самия живот. И пролетта знае това отлично.

жена пролет град книга четене
Снимка: iStock

 

Прочетете още от Добромир Банев:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти