Най обичам луди, луди булки? О, не…

булка сватба
Снимка: Istock

Не знам как става така, но жените изцяло полудяват, когато стане време да си организират сватбата. Може би е заради ужасно клишираните и продуцирани на конвейер американски сватбени комедии или тегнещия стрес, че всички имат високи очаквания от сватбата ти, но повечето бъдещи булки бързо късат нишката със здравия разум, за да потънат в нервното организиране на някакво митично перфектно тържество, което да се превърне в акцента на поне половина им живот.

Именно това безумно старание към перфекционизъм разказва играта както на булката, така и на всички останали, въвлечени в събитието.

Един от най-големите проблеми, с които поне аз съм се сблъсквала, когато приятелките ми са започвали сватбената организация, е разбирането, че всички сме им длъжни. Длъжни сме да спазваме стриктно изискванията им, да отделяме време, желание, нерви и пари за гоненето на споменатата вече митично перфектна сватба, чинно и безапелационно да организираме всякакви допълнителни партита, събирания и изненади, които бъдещата булка е убедена, че ѝ се полагат или казано накратко - за целия период по организирането и в деня на самата сватба да забравим, че имаме собствен живот, желания, стремежи, проблеми или недай си боже, несъгласия с общия тон на сватбеното настроение, което трябва да поддържаме.

булка сватба
Снимка: Istock

Преди години с огромно въодушевление приех да бъда шаферка на една от най-добрите ми приятелки и честно да си кажа, този опит тогава ме излекува от всички останали мераци за шаферство или изобщо активно участие в сватби. Не че не бяхме три прекрасни шаферки, не че не се получи прекрасна сватба, но зад щастливите усмивки от снимките имаше толкова ядове и недоволство (особено от страна на булката), че и до ден днешен си казвам как не си заслужаваше толкова много да се юркам в изпълняването на всяко булченско желание.

Разбирането за “това е МОЯТ специален ден” е грешно на толкова много нива, че не знам от къде да започна… Първо и може би най-важно, изключително тъжно е да мислиш по този начин! Ще имаш още много прекрасни и изключително важни специални дни точно, както си ги имала досега. Второ - животът не започва и свършва със сватбата. Трето - има и други хора, които също са важни. Това са най-близките ти приятели, семейството, че даже и бъдещият ти съпруг, чиито желания или личен избор/пространство са също важни.

Сватбата следва да бъде тържество на любовта и началото на съвместния ви живот заедно, не егоистично парти, на което ти да не можеш да мръднеш в прекалено скъпа рокля, нито пък да стоиш със замръзнала усмивка, защото всички очакват от теб това.

булка
Снимка: Istock

Да, този ден наистина е за теб, но и за човека, с когото си избрала да създадеш семейство, затова опитай да държиш фокуса върху това, а не върху какво ще кажат хората и какви нереалистични представи си решила да гониш.

В последствие и други приятелки ги подгони сватбената лудост, като се стигна дори до сериозно вгорчаване на взаимоотношенията с една от тях, след като стана ясно, че не можем да похарчим едно не малко състояние, за да присъстваме на далечната ѝ сватба. Нямаше как да стане, а тя и до ден днешен не иска да приеме този факт (за протокола нека само кажа, че и аз се омъжих в далечна дестинация, съответно никоя от приятелките ми не успя да присъства, но не съм правила проблем за това, а съвсем трезвомислено и чистосърдечно ги разбирам).

Примери в тази насока имам още много, както от близкия приятелски кръг, така и от съседни, но няма смисъл да се изпада в още подробности.

Иска ми се обаче повече бъдещи булки да осъзнаят, че ще имат много по-специален и запомнящ се сватбен ден, ако сами не се товарят с очаквания от него. А и никоя забавна история не започва с “помниш ли тогава, когато салфетките си пасваха по цвят на пердето и всичко беше перфектно?”. И най-вече моля недейте да издевателствате над приятелите си (особено пък с тази необяснима мания за еднакви шаферски рокли?!). Позволете им да ви помогнат, доколкото могат и разберете, че те не са сватбен организатор, съответно не следва да имате същите изисквания от тях. И им позволете също да усетят вашия ден като специален. Защото в крайна сметка сватбите са специални за всички присъстващи и е по-добре, когато след време се споменават с добри думи и приятни емоции :)

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти