Най-добрият измежду холивудските Крис-овци и какво го прави такъв

крис пайн
Снимка: Getty

От вече 15 години насам никое име не е по-често срещано по филмовите постери в цял свят от „Крис“. В края на първото десетилетие на 21 век в Холивуд паралелно изгряха звездите на Крис Пайн, Крис Хемсуърт и Крис Еванс, а няколко години след това към тях се присъедини и Крис Прат с редица хитови главни роли. Оттогава насам най-лесният въпрос за дискутиране от сферата на популярното кино е кой е най-добрият Крис.

Двама измежду тях – Хемсуърт и Еванс – са били титулувани „Най-сексапилен мъж на планетата“ от списание People. Ако външният вид беше критерият за избор, то единият от тях двамата, според индивидуалните предпочитания на всеки от нас, по всяка вероятност щеше да вземе първенството. Но ако актьорските умения и натрупаната филмография се вземат предвид... нещата стоят по по-различен начин.

Хемсуърт, Еванс и Прат са сред звездите на споделената филмова вселена на Marvel Studios и съответно на поредиците „Тор“, „Капитан Америка“ и „Пазителите на галактиката“. В тези свои знакови роли тримата участват в най-касовия филм в историята на човечеството, „Отмъстителите: Краят“, но имат значими изяви и извън своите супергеройки образи.

Прат оглави актьорския състав в още една свръхкасова поредица – „Джурасик Свят“, а Еванс участва в критически фаворити като „Снежен снаряд“ на Понг Джун Хо и „Вади ножовете“ на Райън Джонсън. Хемсуърт на свой ред направи паметна роля в номинирания за няколко „Оскар“-а филм „С пълна газ“ на Рон Хауърд, където изигра страхотно реалния пилот от Формула 1 Джеймс Хънт, както и в „Тежки времена в Ел Роял“, където безупречно се превъплъти като налудничав лидер на култ.

Но никой от тях не може да се сравнява откъм актьорски умения с Крис Пайн.

Единственият Крис от групата, който не е участвал в игралните филми на Marvel, притежава зрялост като екранен изпълнител, която на този етап от кариерите им изглежда недостижима за съименниците му. Най-новият му филм по кината, „Dungeons & Dragons: Разбойническа чест“, се превърна в повода за написването на тази статия, но причините за мнението ми се простират далеч отвъд това.

крис пайн
Снимка: Getty

Пайн е катапултиран в светлината на прожекторите през 2009 година, когато, без почти никакъв предходен опит в главни роли в киното, актьорът изиграва един от най-известните протагонисти от жанра на научната фантастика – капитан Джеймс Т. Кърк в „Стар Трек“. Тежестта на почти 50 години филми, сериали и изградена вярна фенбаза, способна както да обожестви, така и да унищожи даден актьор, се стоварва върху раменете на новото лице на прочутата поредица.

И Пайн се справя със задачата. Известен преди това единствено като поддържащ персонаж от втората част на „Дневниците на принцесата“ с Ан Хатауей и Джули Андрюс, младата звезда показва забележителна степен на разбиране на персонажа си и на цялостното повествование в „Стар Трек“. Там, където много други негови колеги биха изпаднали в младежки мачо пози или просто преиграване, Пайн заковава емоцията, която желае да внуши, и я пресъздава безупречно.

крис пайн
Снимка: The Princess Diaries 2 / Buena Vista Pictures

Това отново ни връща към думичката „зрялост“. Този разказвачески усет е сякаш вроден на Пайн. Всъщност може и да го е придобил в резултат на много репетиции и работа, но в очите на зрителя изглежда твърде естествено, за да е отработена техника. Бърз поглед към кариерата му отвъд „Стар Трек“ е добро доказателство за това. Пъстрата му филмография съдържа и главни, и поддържащи роли, и герои, и злодеи, екранни появи в екшъни, комедии, мюзикъли, исторически филми и неоуестърни.

Докато съименниците му са фокусирани над това да градят звезден имидж и да редят блокбъстър до блокбъстър, Пайн очевидно е достатъчно уверен в актьорските си заложби, за да поема артистични рискове и да приема не дотам бляскави роли просто защото са му интересни. Това не означава, че му липсва красивия външен вид, чара или способността да генерира симпатия, които се изискват от една звезда.

Означава просто, че понякога съзнателно решава да ги изключи и да приеме предизвикателството да бъде истински актьор. Никой от съименниците му не може да се похвали с това, че е оглавил актьорския състав на филм с бюджет под 15 милиона долара и цели четири номинации за „Оскар“. Но Крис Пайн е звездата на неоуестърна „На всяка цена“ от 2016 година, който е именно такъв филм.

крис пайн
Снимка: Getty

Нито Еванс, нито Хемсуърт, а най-малко пък Прат притежава екранното присъствие, контрола върху излъчването си или вече споменатия разказвачески усет, за да изиграе конфликтна, несъвършена, морално сива главна роля от такъв калибър. Техните екранни образи в мнозинството си са далеч по-елементарни, изградени върху намигания към публиката и гръмки моменти на героизъм или злодейство.

За разлика от тях, Пайн не се притеснява ни най-малко от това да не е център на вниманието. В „Жената Чудо“ от 2017 година актьорът играе поддържаща роля спрямо главната героиня – и заема без резерви предназначеното му според сценария място. Това не му пречи да бъде очарователен, дързък и интересен в амплоато на пилота Стив Тревър – но в нито един момент не е за сметка на главното действащо лице, Даяна от Темискира, изиграна от Гал Гадот.

крис пайн
Снимка: Wonder Woman 1984 / Warner Bros. Pictures

В „Dungeons & Dragons: Разбойническа чест“ Пайн е начело на актьорския ансамбъл – но бяга всячески от геройските клишета. Персонажът му е добронамерен мъж с прости цели, който се проваля отново и отново: първо – като рицар, после – като баща, а след това – и като крадец. Освен това често изпада в унизителни ситуации и е обект на доста от остроумните шеги в сценария.

Но зрителят в нито един момент не се замисля над грешките на персонажа, защото те са такива, каквито допускаме и ние във всекидневните си животи, в които няма дракони, магьосници и рицари. Пайн изиграва героя с ясна идея какво конституира протагонист, с когото аудиторията да се идентифицира. А то е човечност, преди и над всичко, а не мачо подвизи и изгарящи погледи в камерата.

Тази психология, това разбиране за актьорската игра и за разказа на дадена история издигат именно този Крис на професионално ниво, което е над това на неговите съименници към настоящия момент. Може би в скоро време още някой от тях ще съзрее като актьор достатъчно, за да се равнява с него – Еванс като че ли е близо до това – но на този етап няма спор кой е най-добрият холивудски Крис и това е Пайн.

крис пайн
Снимка: Getty

​​​​​​

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти