Най-безумните родителски решения

Най-безумните родителски решения
Снимка: iStock

Педиатрите с дълъг стаж са свидетели не само родителската любов, грижа, всеотдайност и мъдри решения. Книги могат да се напишат за грешките на родителите, които отдаваме на неопитност, престараване, светоглед.

Никой не греши нарочно, всеки си мисли, че така е най-добре за детето. Лоша шега прави и самочувствието на  родителите, които  са постоянно в интернет и всичко знаят…

Само педиатрите са неграмотници (според форумите), с техните архаични съвети. Интересно тогава защо са толкова болнави децата? Огледайте се и ще разберете.

Тези дни температурите паднаха от 33 градуса на 27. И българската майка юнашка веднага сложи яке и чорапогащник на чедото си. А количките с бебетата тутакси бяха покрити с пелена, при което температурата вътре се повишава поне с 10 градуса! Ние сме единствената нация, която от поколение на поколение предава манията „да не настине детето“, макар да е лято. Децата ни са претоплени, изнежени и постоянно боледуват.

r
Снимка: iStock

Българският родител има патологичен страх дори от най-леките болести. Ако детето кихне - веднага на лекар! За един сопол се дават поне 7 лекарства. Ако не вярвате, да ги изброим: витамин С (нищо, че е сезонът на плодовете), промивки с физиологичен разтвор, капки за отпушване на носа, после антибиотични капки, имуностимулант, противовирусен препарат, поливитамини, хомеопатия, шуслерови соли…Грешка, станаха 9. В чужбина при подобна ситуация майката ползва само едно нещо - носни кърпички. А ние тъпчем безпричинно децата с химия за нещо, което си минава от само себе си.

Шлагерът през лятото е бебето да се заведе на море. И задължително на плаж, разбира се, нищо, че слънцето яко пече. Как ли се чувства малката душичка с горещия памперс на плажа? Важното е снимките да станат хубави, да се съберат лайкове… А спешните центрове не могат да поемат претоплени, повръщащи, с температура и обриви деца. Защото малките деца се претоплят 3 пъти по-бързо от възрастните и бързо се обезводняват. Особено, ако не им се дава вода, както е модата напоследък. Бебетата до 1-годишна възраст не се излагат на слънце, дори под чадър. Високите температури и слънцето потискат имунната система и малките деца боледуват често, когато са на море. А и многото деца лесно разпространяват вирусите.

Ако не отидеш с бебе на екскурзия, значи си задръстен. А ние сме готини, над нещата, вземаме малкото бебе, хайде в самолета, да разгледа и то Рим, Париж… Защото в подсъзнанието му оставало споменът от Колизеума и Лувъра. И нека педиатрите си опяват, че смяната на режима, климата и обстановката е натоварване на крехкия бебешки организъм. А хората в самолета и хотела да не се лигавят, че бебето плачело, да не са отишли да спят я!

r
Снимка: iStock

Детето трябва да си прави каквото си иска, е другата мантра. Защото правилата и дисциплината влияели негативно на психиката му. То се отглежда като принц, но после попада в среда с други принцове и не могат да си поделят короната. Затова е пълно с презадоволени деца, които се тръшкат на земята, ако нещо не им се угоди и невъзпитани, лигави деца, които вбесяват околните. Децата растат щастливи, когато са отгледани с любов и внимание, но и с граници и правила. Така те са спокойни, че имат стабилни родители, на които може да се разчита.

Още от д-р Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти