Най-баналната детска болест се лекува най-трудно

хрема дете
Снимка: iStock

За хремата става въпрос, голямата досадница, която докопва децата ни всяка зима и ги тормози чак до пролетта. Сигурно затова в чужбина не ѝ обръщат внимание и чакат да дойде топлото, за да видят чисти детските нослета. У нас положението е сериозно - сестрата в детската градина маркира веднага на входа течащия нос и детето се връща у дома. Колко ли милиона болнични се изплащат за сополи?

Хремата си има и верни, подкрепящи я „приятели“. Студът и променливото време намаляват локалната защита на лигавицата на дихателната система и тя става добра почва за развитие на вируси и бактерии. Верен помощник на хремата са и детските колективи, многото деца в детските градини и училища лесно си прехвърлят заразата едно на друго. Страхът на родителите от настинки също влошава положението и улеснява разпространението на хремата. Децата не се закаляват, навличат се с много дрехи, изпотяват се и лесно настиват. Стаите не се проветряват редовно, за да са чисти от вируси, малките спят на много топло, а сухият въздух запушва още повече нослетата, уврежда нежната детска лигавица и в нея лесно се размножават вирусите.

деца детска градина
Снимка: iStock

Острата хрема е вирусно заболяване и е много заразна. Най-тежко протича при кърмачетата. Те не могат да дишат от запушеното носле, спят лошо, стават капризни, не се хранят. Поради анатомични особености (къса и широка евстахиева тръба) инфекцията лесно прониква към ушите, което означава безсънни нощи и силен плач от болка. Затова хремата трябва да се лекува, за да не настъпят усложнения и да се облекчи състоянието на детето. Но това е много трудна задача, каквото и да правим трябва известно време за да се справи организмът с инфекцията.

Първо трябва да се осигурят комфортни условия за хремавото дете. За да диша добре, въздухът трябва да е чист и влажен.  Проветрявайте често и поддържайте температура на стаята около 22 градуса, през нощта задължително по-ниска. Ако носът на бебето е много запушен, направете инхалация с хипертоничен разтвор. При липса на инхалатор пуснете горещия душ в банята, докато вътре стане пара. Постойте с детето десетина минути да диша от парата и секретите ще започнат да изтичат, нослето ще се отпуши. Може да закупите вакуумна помпа за прахосмукачка или такава, с която секретите се чистят с уста.

С капките за нос не трябва да се злоупотребява, те могат да увредят нежната носна лигавица на детето. Най-безвредно е промивката с физиологичен разтвор, удобен е под формата на спрей. Има и физиологичен разтвор под формата на гел, a като се намаже нослето отвътре, детето диша цяла нощ спокойно. В първите два-три дни, когато хремата е обилна и водниста, се използват капки за отпушване - най-често ксилометазолин при деца над 3 години, коларгол или адреналин за бебетата. Антибиотични капки се прилагат след петия ден при нужда, когато се подозира наслагване на бактериална инфекция.

Въпреки старателното лечение, ефектът не винаги е задоволителен. Изтормозените родители често използват нетрадиционни методи за лечение, които са безопасни и имат добър ефект. Доста деца добре се повлияват от хомеопатичните капки и спрей против хрема, а по-големите могат да използват и таблетки за смучене, които успешно отпушват носа. 

Народната медицина също има свои средства. Захаросан мед колкото грахово зърно се поставя в ноздрата, от топлината той се разтапя и облива цялата лигавица. Разреден пчелен клей, намазан в носа, действа лечебно и отпушващо. Някои поставят в носа сок от лук или чесън, но при деца не се препоръчва, методът е изключително болезнен. Ефикасна е и следната рецепта: 1 ч.л. мед се смесва с 2 ч.л. сок от цвекло и се накапва по 3-4 капки няколко пъти дневно. Каквото и лечение да приложите, острата хрема минава за около 7 дни. Без лечение за седмица.

хрема дете
Снимка: iStock

Прочетете още от д-р Павлина Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти