Нахалният враг на родителското спокойствие и как да се справим с него

дете хрема нос
Снимка: iStock

Един призрак броди из родителския свят, разваля настроението и разбива мечти и планове. За зеления сопол става въпрос. Само да се покаже от детското носле и учителките в детските градини изпадат в транс сякаш в групата има прокажен, и звънят на пожар на родителите. Те мигом изпадат в немилост от шефа си, защото взимат болничен за това чудо невиждано (само в България, никъде по света не се впечатляват толкова). И се започва лечение със знайни и незнайни лекарства и добавки, само и само за да спре това чудо. До следващия път, когато ще бъде още по-трудно, защото може и да сте увредили лигавицата на носа от многото капки.

Носната лигавица е първата защитна бариера (локален имунитет), която ни пази от вируси, бактерии, алергени, прах, мръсен въздух. Когато те нахлуят в носа, лигавицата произвежда секрет (сопол), чрез който да изхвърли нашествениците, а с кихането този процес става още по-ефективен. Секретът мени своята консистенция и цвят с течение на времето. В острата фаза обикновено е бистър и доста течен, а през следващите дни се сгъстява и става белезникав, жълт или зелен.

дете хрема нос
Снимка: iStock

За да защитят организма, левкоцити нахлуват в носната лигавица и променят цвета на секрета. На това се дължи промененият цвят, той може да е резултат от насложена бактериална инфекция, но също и само на естествения ход на инфекцията. Няма научни доказателства за връзката между зеления сопол и тежестта на инфекцията. Жълтият и зеленият цвят НЕ означават, че непременно има бактериална инфекция. Само по цвета на сопола не се изгражда лечението.

Значение има общото състояние на детето, температура, кашлица, продължителност на оплакванията и т.н. При тези, които страдат месеци от постоянна хрема, трябва да се уточни причината за хроничния ринит - алергия, синузит при по-големите, трета сливица, крива носна преграда, увреждане от носни капки и т.н.

Какво се прави при зелен сопол? „Учителката каза, че трябва да се направи носен секрет“ е „любимата“ фраза на всеки педиатър. Изследването на носен секрет, освен в случаите със съпътстващи болести като тежки отити например, често е безпредметно. Защото няма стерилни носове - особено при децата, посещаващи ясли и градини, а и често изолираният причинител не е виновник за страданията.

дете хрема нос
Снимка: iStock

Дори да се започне лечение с антибиотик според антибиограмата и състоянието се подобри, след десетина дни сагата се повтаря. При хронични хреми се прави консултация с УНГ специалист за изясняване на причината, най-често в ранната детска възраст виновници са възпалена трета сливица и алергия, както и увредена лигавица от многото капки за нос. Лекува се причината, а детският организъм се подпомага с имуномодулатори, средства, укрепващи лигавицата на носа, противоалергични и т.н. В тази възраст имунната система е неукрепнала, децата ни не са закалени и често боледуват от хреми. Така съзрява имунитетът, а в дългосрочен план това е полезно за организма.

Трябва дебело да се подчертае, че детето е заразно, когато хремата е в острата си фаза с бистър секрет, кихане, отпадналост, температура. Само в България се връщат здрави деца от градините единствено защото се е подал зелен сопол от носа. В сегашната обстановка с Ковид повишената бдителност е оправдана, но в нормални времена не би трябвало на зеления сопол да се гледа като на фатално заболяване. Всъщност за някои майки е фатално, често са принудени да напуснат работата си поради многото болнични.

Прочетете още от д-р Павлина Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти