"Мъжките" въпроси или как се отглежда момче

бебе дете момче
Снимка: Istock

Година след раждането на момиченцето си, майка ражда второ дете - момче. Не прекалявам със съветите, спомените за отглеждане на новородено са още пресни и би трябвало родилката да е „гърмян заек“. Но тя ококорва уплашено очи „но това е МОМЧЕ!“ Сякаш е извънземно… И наистина, отглеждането на момчето е обвито в някаква тайнственост, сякаш „допълнителният“ орган създава невиждани проблеми и въпросите все около него се въртят.

Първият въпрос при посещение на новородено момче е - какво да правим с половия му орган. Отговорът е прост - каквото се прави с всички органи. Измива се редовно и толкоз.

бебе дете момче
Снимка: Istock

Повечето момчета се раждат с физиологична фимоза - кожичката е слепнала за главичката на пениса и не може да се дръпне назад. Така тя изпълнява защитна функция спрямо замърсявания и инфекции. Това е нормално и в никакъв случай не трябва да се тормози момчето като насилствено се дърпа кожичката.

Могат да се получават леки разкъсвания, които освен че са болезнени може и да се образуват и уплътнения, които по-късно да създадат проблеми. След баня и при тоалет леко се придърпва кожичката колкото е възможно, без да реагира детето и се почиства. Оголването на главичката става по-късно, при някои на годинка, при друга към 2-3 години или по-късно. Лекарска помощ се търси само, ако детето трудно уринира, образува се мехурче при уриниране или има изкривяване на пениса.

бебе дете момче
Снимка: Istock

Белите секрети около главичката и под кожата опасни ли са? Често под кожичката прозират бели секрети като малки топчета, което е нормално. Те не само не са опасни, но имат и бактерицидни свойство (убиват микробите). Белите секрети около главичката се наричат смегма (секрет от жлезите) и също не са опасни.

Често майките се притесняват, че пенисът на момченцето е малък. При по-пълничките момчета членът „потъва“ в мастната тъкан и не се вижда целият. Така изглежда по-малък. При раждане мъжкият полов орган обикновено е около1.5 см. Пикочният канал трябва да има отвор на върха на главичката, ако е по-нагоре или надолу е патология, която се коригира оперативно.

Размерът на тестисите е различен – от 5 до 11 мм. През първият месец може да са леко оточни във връзка с хормоналната криза. Възможно е и да са по-тъмни, но възвръщат розовия си цвят до месец. Още при раждането и двата тестиса трябва да са в скроталните торбички. Ако липсва единият или двата, е налице крипторхизъм или скрити тестиси. Те са се задържали в ингвиналния канал или в коремната кухина, най-често при недоносени. В повечето случаи след няколко месеца „слизат“ в скротума.

бебе дете момче
Снимка: Istock

Неслучайно тестисите са извън коремната кухина, да са на по-хладно и да не се притискат. Затова сменяйте по-често памперсите, оставяйте бебето без памперс при смяна на тоалета за няколко минути, особено в горещините, за да не прегреят тестисите.

Мит е, че бебето момче не трябва да се оставя да плаче, за да не получи херния. Херния се получава при вродена слабост на съединителната тъкан и полът няма значение.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти