„Мъжки“ екшъни, които можете да пуснете на приятелката си това лято

„Мъжки“ екшъни, които можете да пуснете на приятелката си това лято
Снимка: netinfo

Лятото е сезонът на филмовите контрасти. В рамките на осем дни по кината в цял свят ще излезе класически касов блокбъстър в лицето на „Небостъргач“ с Дуейн Джонсън, както и грандиозният женски мюзикъл „Мамма Миа: Отново заедно“ с Мерил Стрийп, Аманда Сийфрид и Лили Джеймс в главните роли.

Това лесно може да се превърне в източник на разпри във всяка една връзка. Трудно ще намерите хетеросексуален мъж с нормален хормонален баланс, който ще предпочете да гледа „Мамма Миа: Отново заедно“ пред „Небостъргач“, и на свой ред няма да можете да откриете представители на нежния пол, които да предпочитат втория филм пред първия, освен ако не са луди фенки на Дуейн Джонсън.

Не съм никакъв Казанова, за да давам на когото и да е съвети във връзката му, но пиша за кино всяка седмица от вече шест години и съм обвързан от две години с дама, която преди около два месеца също стана авторка в Edna.bg. Това, наред с естеството на настоящия филмов сезон, ми дава смелостта да напиша материал с подобно заглавие.

Снимка: netinfo

В него ще откриете заглавия от миналото, настоящето и бъдещето, които имат репутацията на филми или поредици, запазени за „nerd“-ове, запалени по жанровете на екшъна, фентъзито и научната фантастика. В действителност те са се превърнали в глобални комерсиални феномени именно защото са достъпни за всякаква аудитория, независимо от пол, етнос или възраст.

Вероятно някои ще се изненадат от първия ми избор, а други – не толкова, но той пада върху легендарните „Междузвездни войни“. Феновете на галактическата сага са толкова известни със своите пристрастия и отдаденост, че са ѝ създали репутация на поредица, изцяло запазена за тях. В действителност това далеч не е така.

Приятелката ви ще бъде грабната от пищни костюми, политически интриги, харизматични мъже като Юън МакГрегър и Харисън Форд, силни героини като принцеса Лея и Рей и от романтичните елементи на класическа сапунена опера, които неизбежно определят курса на сюжета в поредицата. Ако по някакъв начин се е опазила от познанието на кого всъщност е баща Дарт Вейдър, я очакват и редица шокиращи изненади.

Съвременният контекст позволява и на новите зрители да изгледат поредицата в нормален хронологичен ред, за разлика от отколешните фенове, гледали четвърти, пети и шести епизод преди първи, втори и трети. Това създава усещане за серийност, каквото в наши дни се цени високо предвид огромната популярност на сериалите в глобален мащаб.

Снимка: netinfo

Споделената филмова вселена на Marvel е друг пример за такава поредица. Тя на свой ред носи стигмата на комиксовата адаптация, което в очите на мнозина я прави продукт, предназначен за деца и лишен от реална драматична стойност.

Това далеч не е така от началото на текущото хилядолетие, когато излезе първият филм за „Х-Мен“, и се потвърди през 2008 година, когато на екран се появиха „Черният рицар“ на Кристофър Нолан и „Железният човек“ на Джон Фавро. Вторият от тези два филма стартира и споделената филмова вселена на Marvel, чието развитие продължава и днес, десет години и 20 излезли филма по-късно.
Филмите за приключенията на различни герои като Тор, Капитан Америка и Спайдър-Мен разкриха на света изкуството на сцената след финалните надписи на лентата. Именно в тях се съдържаха деликатно втъканите връзки между проектите на Marvel в началния стадий на филмовата им вселена. В наши дни студиото вече има достатъчно средства, за да си позволи редовно да прави групови филми с едновременното участие на няколко герои, за да демонстрира още повече екранната връзка помежду им.

Снимка: netinfo

Това усещане за взаимосвързаност постоянно отваря нови и нови врати за сюжетно развитие и поддържа глада на зрителите за още и още. Студиото представя именно с тази цел нови персонажи във вселената си като Пазителите на Галактиката, Доктор Стрейндж и Черната Пантера през балансирани времеви интервали. И този постоянно отворен, сериен наратив прави тези филми привлекателни и за приятелката ви, дори тя да не е фенка на супергеройски приключения по принцип.

За това спомага, разбира се, и присъствието на великолепни мъжки екземпляри като Крис Хемуърт и Крис Еванс, както и лекият, често забавен и лесно достъпен тон на повечето сценарии. А що се отнася до „Ант-Мен и Осата“, последното попълнение към поредицата, което е по киносалоните в момента, то представя и друго важно за приятелката ви течение в киното – това за засилена роля на женските персонажи.

Снимка: netinfo

Героините на Еванджелин Лили и Мишел Пфайфър в лентата са изразители именно на тази тенденция, а догодина „Капитан Марвел“ с носителката на „Оскар“ Бри Ларсън в главната роля ще ни представи и първия проект на студиото за супергероиня в солова главна роля. До две години се очаква и филм, който ще разкаже предисторията на Черната вдовица, героинята, която Скарлет Йохансон играе във вселената на Marvel още от 2010 година насам.

А що се отнася до бъдещите заглавия по киносалоните, то няма да сбъркате, ако заложите на всичко с Райън Гослинг в главната роля. Актьорът се е доказал като фаворит както на мъжката, така и на женската аудитория, с множество жанрово разнопосочни заглавия. Екшън филмите с негово участие не правят изключение.

„Drive: Живот на скорост“ може да впечатли всеки с фантастичната си режисьорска визия и трогателната романтична история в сюжетното си ядро, а „Любезните пичове“ на свой ред очарова със страхотно чувство за хумор и съвършено автентични ретро декори. Не е за пренебрегване, разбира се, и страхотната химия между Гослинг и Ръсел Кроу, които играят главните роли.

Снимка: netinfo

Затова и предстоящия биографичен филм с актьора в ролята на Нийл Армстронг, който не може да се определи точно като екшън, но със сигурност ще съдържа подчертано динамични елементи с космическо пътуване, лесно може да ви събере с приятелката ви в киносалона. Именно с подобни ленти Гослинг е доказал способността си да избира проекти с балансиран тон между драмата и хумора, между истинската история и бягството от реалността, между мъжкия и женския типичен вкус.

Вероятно следва да напиша и материал, в който да изброя определени типове филми и поредици, които в никакъв случай да не причинявате на половинката си, но това остава за по-нататък. Дотогава ви пожелавам успешна навигация през мътните филмови води на най-горещия сезон от годината!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти