Моите ритуали за успешен старт на деня и прекрасно настроение

Светла Иванова
Снимка: Edna.bg

Тук става дума за онези неща извън личната хигиена, тоалет, грим, семейни задължения и закуска за всички. Онези неща, които гарантират успешен старт на деня, с усмивка и прекрасно настроение. Ще ги споделя с вас.

Винаги избирам силно утро, пред силна вечер. Знаете, че няма как да се случат и двете.

Ранно ставане, дори само с 15 минути преди другите.

Най-обичам да се събудя по навик преди децата ми. Това е първото време в деня ми само за мен. Когато мозъкът ми е свеж като след добра почивка идват най-хубавите ми и ползотворни идеи. Това е моментът да подредя всички задачи още веднъж, дори и да съм го направила вечерта. Част от тях още в леглото. Никога не ставам рязко, но не се и излежавам дълго и си давам буквално 2-3 минутки да изплуват приоритетните ми задачи и да си ги представя осъществени по най-добрия начин в това полусънно състояние.

Следват упражнения част от тях правя още в леглото, които ми отнемат не повече от 2-3 минутки и включват – протягане, извивки, разтръскаване на крайниците, насочени към тавана, търкаляне със свити колене наляво-надясно и напред-назад за масаж на гръбначния стълб и събуждане на прешлените, раздвижване на глезените и китките и след ставане издължаване на гръбначния стълб и упражнения за врата и очите. Ето част от тях:

Светла Иванова
Снимка: Личен архив

Следва кратка медитация, която сутрин няма за цел да избистри и без това свежия ми сутрешен ум, а по-скоро да ми даде усещането за спокойствие, което ще ми трябва през целия ден.

Оправяне на леглото – тази рутина освен подреденост, веднага дава усещането за първата вече свършена работа за деня.

Чаша с гореща вода и малко изстискан лимон. По време на бременността ми за първи път започнах да имам проблеми с констипацията (запек) и моята учителка (Диди Димова) в училището за бременни ми напомни това простичко правило сутрин на гладно. Знам, че и вие го знаете. Но дали не го забравяте? Ако превърнете това в навик, освен всички други ползи, никога няма да имате такива проблеми.

вода лимон
Снимка: Thinkstock

Закуска със съдържание на фибри (обикновено каша с овесени ядки), плод, смути, или яйца със зеленчуци.

Чак тогава кафе. Ако го обичате колкото мен, може би ще искате това да е първото нещо, на което отделяте време сутрин, но ако решите да пробвате всички тези неща, които ви изброих преди това, ще видите, че и без него вече сте се събудили добре и точно тук е моментът, в който вече пиете кафето за удоволствие и с наслада, а не за събуждане. Разбира се, винаги може да го замените с ароматен чай.

овесени ядки
Снимка: iStock

Отново преглеждане на задачите за деня в писмен вид.

Витамин C, магнезий, цинк, спирулина, куркума, водорасли, коприва, подбрани витамини за коса и нокти, рибено масло, минерали или мултивитамини за енергия – аз винаги приемам някаква (една) хранителна добавка, която е моята застраховка срещу хранителните пропуски в продуктите или режима ми.

И денят започва! Прекрасен да е и за вас!

Очаквайте – моите ритуали за спокойна и релаксираща вечер.

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти