Модерната баня – последни тенденции в дизайна

ATG Design
Снимка: ATG Design

Ивета Попова

Модерната баня е място за уединение – това е без съмнение. Но за малко хора това е и възможност да манифестират своя екстравагантен вкус, а за нас, интериорните дизайнери – шанс да създадем едно скрито бижу в дома.

Банята по подразбиране е подценявано помещение в дома, но реално е ключово – където се събуждаме, където релаксираме с дълга вана или разпускаме напрежението с горещ душ след работа. Точно затова е важно интериорът да отразява всички тези „дейности“ по най-добрия начин и да създаде уюта, който търсим.

Какво е актуално в дизайна на модерната баня през последната година и ще остане като утвърден тренд и през 2022, споделяме по-долу.

ВЕЧНАТА КЛАСИКА – КАМЪК & ДЪРВО

Това красиво съчетание намира своята роля все по-често в съвременната баня. Дървена обшивка може да се постави както на стените, така и на тавана, като разбира се подчертава зоните, които са далеч от пряк досег на вода. Дървото обаче остава само като красив акцент, а водещият материал може да бъде тъмен гранит или нежен бял мрамор.

Много актуални са голямо форматните каменни плочи и силно релефните гранитни плочки, които освен за сетивното преживяване, допринасят и за стабилност в мокрото помещение. Елегантно извайване на душ кабината може да направите с опушено, цветно или матирано стъкло. Тук изборът на релефно стъкло, характерен за ретро стила, също се съчетава добре.

Камък и дърво

ЦВЕТНА ОДИСЕЯ

Палитра от фигурални или илюстрирани плочки и други цветни акценти са много подходящи за юношеска или детска баня. Използвайки допълващ цвят към основния, може да допринесете към пъстротата с лек акцент – той може да бъде чрез цветна мивка или смесител.

Осебено впечатляващи и тренди са имитациите на цветни мозайки.

Цветна одисея

СЕТИВНА ЕКСПЛОЗИЯ

Едрите растери имат един доста ретро привкус и се завръщат с пълна сила в интериора. Когато ги виждаме в банята, те най-често образуват облицовка в долната част на помещението, а в горната могат да се съчетаят перфектно с влагоустойчива боя, за да е пълен контрастът. Това е приложимо и за срещуположни стени на банята.

Големи огледала, овални форми, малки квадратни плочки или имитация на мозайка се комбинират добре и ще допринесат за модерния прочит на ретро стила.

Сетивна експлозия

Прочетете още от Ивета Попова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти