Мила Кунис и Кейт МакКинън – неустоими в „Бивш под прикритие“

Мила Кунис и Кейт МакКинън – неустоими в „Бивш под прикритие“
Снимка: netinfo

От десетилетия насам лятото е маркирано в кинокалендара като време за експлозивни мъжки екшъни с много специални ефекти. Дамите в тях твърде често са редуцирани до капацитета на романтични партньорки или пък фатални жени.

Затова и не изглежда случайно, че тъкмо в края на август, след премиерата на последния летен блокбъстър за тази година, „Закрилникът 2“, по кината излезе и страхотната сатира на женските стереотипи от касовите екшъни, „Бивш под прикритие“. И да, както си личи и от заглавието на тази статия, Мила Кунис и Кейт МакКинън са неустоими в лентата.

Но не ограничавайте в съзнанието си епитетът „неустоими“ само до естетическото му значение. Да, и двете актриси във филма са симпатични и привлекателни – но „неустоими“ ги прави не само физическата им красота. Те просто са поставени в идеални роли една до друга и демонстрират страхотна химия помежду си, на която се опира целия филм и на която се дължи успеха му.

Ако принадлежите към мъжкия пол, на този етап вероятно сте повдигнали съмнително вежди. Да, и аз мислех, че отивам на кинопрожекция на „Бивш под прикритие“, най-вече за да се смее приятелката ми и за да имам аз моралното право да ѝ пусна филм за Капитан Америка у дома. Но истината е, че се смяхме поравно и дори може би аз се забавлявах малко повече от нея.

Формулата за „buddy cop“ филмови приключения е стара като света и усъвършенствана отдавна – едното ченге разсъждава праволинейно и действа безопасно, докато другото ченге е леко ударено в главата, цапнато в устата и готово не безумни подвизи във всеки един момент. Точно защото тази формула е толкова добре позната, има и толкова много неуспешни опити за реализацията ѝ.

А неуспехът им се корени именно в липсата на химия между изпълнителите на двете роли. Мел Гибсън и Дани Глоувър може да са станали икони на попкултурата със „Смъртоносно оръжие“, но също толкова екшън звезди са се проваляли в опитите си да повторят техния успех и тяхната химия пред камерата.

Снимка: netinfo

Е, за щастие, Кейт МакКинън и Мила Кунис притежават това магическо, трудно определимо качество. Оттам насетне хумористичните фактори във филма се трупат един след друг – и започват с това, че двете героини изобщо не са ченгета.

Напротив, те са нормални приятелки около 30-те, затруднени в намирането на мъже около себе си поради редица причини. Героинята на МакКинън е просто версия на безумната ѝ комедийна персона, позната от сценични изпълнения и интервюта, докато персонажът на Кунис страда от хронично ниско самочувствие заради академичните и професионалните си неуспехи.

Завръзката в сюжета идва под формата на предсмъртна молба от бивш приятел на една от героините. Това кара двете приятелки да отпътуват към Европа и да поемат на серия от забавни, сатирични, псевдошпионски приключения.

Амплоато на Мила Кунис не я предизвиква артистично, но който и да е в нейната роля нямаше да има проблем с изиграването ѝ – когато насреща е Кейт МакКинън в цялото ѝ бляскаво безумие, не са необходими особени актьорски умения, за да изиграе човек праволинейната ѝ, ужасена приятелка. Самата МакКинън на свой ред е във вихъра си и за пореден път се показва като най-даровитата и неподправено забавна комедиантка на своето поколение.

Снимка: netinfo

Хиперактивният ѝ маниер и раздвижените мимики напомнят на Джим Кери в най-добрите му години; готовността, с която напада вербално враговете си, без да има представа как ще подкрепи думите си физически, пък извиква спомени за Оуен Уилсън в най-забавните му екшън комедии с Джеки Чан.

В „Бивш под прикритие“ МакКинън почти не използва изключителната си дарба за имитация, но кратък епизод, в който говори със смехотворен британски акцент, напомня за изявите ѝ в ролята на Тереза Мей в комедийната програма „Saturday Night Live“. В рамките на ежеседмичното шоу МакКинън е имитирала над 60 знаменитости от сферите на политиката, киното и музиката, включително десетки мъже, и можем само да се надяваме скоро да видим и на голям екран способността ѝ да се преобразява досущ като покойния Робин Уилямс.

Снимка: netinfo

Заслуга за редица забавни моменти във филма трябва да се отдаде и на режисьорката Сузана Фоугъл, която демонстрира талант в това да инжектира хумор в експлозивни екшън моменти. Способността ѝ да хиперболизира динамиката в такива сцени до смехотворен градус с викове, крясъци и постоянна смяна на кадрите, наред със склонността ѝ да илюстрира кръв в забавен контекст, би предизвикала одобрителна усмивка на лицето на Куентин Тарантино, без да се сравняват филмите или кариерите им по какъвто и да е параграф.

В крайна сметка лентата успява да намери баланс между жанровете, от които взаимства класически елементи, опирайки се именно на идеално противопоставените си героини. „Бивш под прикритие“ може да излиза по кината в мъртъв филмов сезон, но Кейт МакКинън и Мила Кунис му вдъхват живот и със сигурност го правят най-привлекателната опция в киносалона към момента, с изключение на „Закрилникът 2“.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти