Мигновено впечатление от първата крачка

ATG Design
Снимка: ATG Design

Ивета Попова

Как да впечатлите вашите гости още от първата крачка във вашия дом или важността на lounge зоната в една къща.

Да започнем с терминологията. В западната архитектура всекидневната е наричана още LOUNGE [laundʒ] (от австралийски английски). Но за да не пренебрегваме многоликата същност на думата, тя може да означава и фоайе. Без намерение да внасям повече объркване, ще я определя простичко като стая за отдих и общуване.

При представянето на визуализации на един от последните проекти, по които работим заедно с моя екип, дизайнът на lounge зоната се оказа помещението с изключително висок рейтинг и харесване. Това ме наведе над размишления и именно така се реших да посветя днешния материал на важността на дизайна на онова местенце, отредено за почивка и срещи с приятели.

В проектантския ми опит lounge-ът не е помещение, което категорично е обособено в българския дом, а още по-малко е съзнателно търсено от клиента. Същевременно с това е елемент от цялостния архитектурен план на една добре обмислена къща и в крайна сметка се оказва обичано пространство за прекарване на време.

Как обаче да изберете декорация и мебели, които истински да развълнуват вашите гости? Ще споделя няколко примера и насоки, които се надявам да ви бъдат полезни.

Лаунджът като фоайе

ATG Design
Снимка: ATG Design

В този вариант лаунджът е ключово място за посрещане на вашите приятели и дори да разполагате с неголямо пространство, съветът ми би бил по възможност да разположите мека мебел. Това веднага предполага за гостоприемство и е символ на уют от първата крачка. Ако пространството не е добре дефинирано, това може да оправите с подходящ килим, който да „оформи“ мястото по естествен начин.

Семплият и изчистен дизайн на мебели отваря пространство за акцентни декорация или стена, които да грабват вниманието. Огледалото е хитър трик за оптическо разширяване, който стои елегантно и стилно.

Лаунджът като прелюдия към всекидневната

Още в началото подчертах, че в западната архитектура всекидневната, или както си го наричаме по нашенски - хол, се припокрива с лаундж помещението. Въпреки това при по-голяма квадратура спокойно може да заложите на конкретно обособяване и на двете зони, като използвате лаунджа за встъпителна част на къщата.

ATG Design
Снимка: ATG Design

По този начин ще имате два къта – от една страна лаунджът ще бъде с фокус над лични разговори, време за себе си или четене на книга, а от друга - всекидневната ще бъде посветена на споделяне моментите със семейството и приятелите. Каквото и да бъде решението за приложение на местенцето, широките и удобни кресла са винаги за предпочитане, но за да се отличите с вкус, вашата игра е осветлението! Разчупеният дизайн не непременно идва от шантави декорации или изтънчени мебели. Качественото осветление може да промени изцяло настроението и усещането, което внася лаунджът.

ATG Design
Снимка: ATG Design

А какво ще кажете за камина? Това е абсолютният фаворит за създаване на уют и стои добре във въвеждащата част на дома, особено ако е първа стъпка към всекидневна или трапезария. Лесно решение са био камините, които са бързи и непретенциозни за монтиране. Ще разтопите ледовете още с встъплението.

Като почитател на светлите и неутрални тонове, ще подчертая в заключение, че силно впечатление може да направите дори и само чрез съчетанието на разнообразни текстури. Това могат да бъдат релефът на канапето, детайл върху вградената мебел, облицовката на стените или дизайнът на масичката, например. Изберете ги в гама, но акцентирайте на допира. Така определено ще отключите сетивата на своите посетители.

Надявам се да съм успяла да загатна основни идеи за това как да развълнувате гостите във вашия дом. За още вдъхновение – следете ни в instagram @atg_design.

Прочетете още от Ивета Попова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти