Мезонет – рядка и просторна находка

ATG Design
Снимка: ATG Design

Ивета Попова

Просторна трапезария с всекидневна, голяма кухня, две спални и кабинет – звучи като мечтания дом, нали? Това са два етажа свобода, високи тавани и разчупен план, които да поберат вашите най-смели интериорни идеи.

ATG Design
Снимка: ATG Design

Рядка находка в днешно време, мезонет е обширно жилище, което изпъква със своята квадратура. Нехарактерно за класическите кооперации, а по-скоро за отделни сгради с индивидуален архитектурен почерк, той е изключително бижу за големия град. Най-често ще го намерите на последен етаж, което предполага и възможност за голяма тераса на покрива, допълваща нестадартния план на пространството и добавяща особена стойност.

Предпоставка за красив и отличителен белег в интериора определено е вътрешното стълбище, свързващо двете нива. Обикновено мезонетът разполага с нужния мащаб и стълбището не е задължително да има втора функционалност. Така дори само осланяйки се на своя безупречен дизайн, стълбите отново ще спечелят погледите на вашите гости.

ATG Design
Снимка: ATG Design

Почти задължително е да се възползвате от вътрешното устройство и да се порадвате на двоен във височина таван. Това лесно се постига с отворен втори етаж, който да гледа към по-голямо помещение на първия.

ATG Design
Снимка: ATG Design

Подходящо е в тази просторна зала да се комбинират всекидневна и трапезария или друг кът за събиране с приятели и семейство. Добра идея за второто ниво е обособяване на кабинет, спалня или две, като по този начин ги изолирате сравнително добре от споделените пространства по-долу.

ATG Design
Снимка: ATG Design

Смислено е наличието на две бани в такова широко скроено жилище. Така ще си спестите слизане и изкачване на стълби и ще можете да отделите вашето лично пространство от това за общо ползване.

Гъвкавостта и размерите на подобно жилище на практика могат да се съпоставят с малка къща. Особено ако в картинката се включи и просторна тераса с гледка, която почти да замени предполагаем двор. Именно затова мезонетът е силно атрактивна находка в големия град и предоставя удобство, неизмеримо в друг тип апартамент.

За още интериорни идеи – следете страницата на ATG design в инстаграм (@atg_design). Един от последните ни проекти е мезонет, който ни вдъхнови в темата.

Прочетете още от Ивета Попова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти