Месечен филмов пътеводител – април 2019 година

филми
Снимка: Warner Bros. / Walt Disney/ CalMaple Media

С края на март и началото на април у нас настъпи астрономическата пролет, но по киносалоните градусът на вълнение започва да се покачва до типично летни стойности. От 2012 година насам се утвърди като традиция всемогъщото студио Marvel да стартира филмовото лято именно в последната седмица на април с грандиозен свой блокбъстър.

Е, 2019-та не прави изключение, а и „Отмъстителите: Краят“, който излиза на 26 април, няма да е единствената продукция, която ще си струва да се види на кино през настъпилия нов месец. Затова нека обърнем поглед към предстоящите заглавия по големите киносалони из страната ни този април!

„Шазам!“ – Премиера: 5 април

Филмовите адаптации на Warner Bros. на герои от вселената на DC Comics са си спечелили репутацията на пословично мрачни през последните 15 години. На персонажи като Батман подобен стилистичен подход пасва идеално, но в други случаи повествователният тон следва да бъде по-лек и приятелски. 

Именно такъв случай е „Шазам!“. Лентата разказва историята на малкия Били Батсън, който получава способността да се трансформира в мистичния супергерой Шазам, когато изрече името му. От всички рекламни материали личи, че сюжетът ще бъде поднесен със силен акцент върху хумора в разнообразните ситуации, в които 14-годишният главен герой в тяло на зрял мъж ще изпада.

Критическите отзиви за лентата в САЩ дотук са изцяло положителни, с акцент върху забавния и трогателен сценарий, както и върху представянията на Закари Леви и Ашър Ейнджъл съответно в ролите на Шазам и Били. Ако имате дете или по-малък тийнейджър у дома, който иска да иде на кино, „Шазам!“ безспорно изглежда като най-добрата ви опция през този месец.

„Гробище за домашни любимци“ – Премиера: 5 април

На срещуположния полюс от спектъра застава поредната филмова адаптация по хитова творба на Стивън Кинг. „Гробище за домашни любимци“ определено не е филм, на който искате да заведете децата си, ако не са навършили поне 13 или 14 години. Лентата, също като „Шазам!“, се радва на широко критическо одобрение, което, предвид принадлежността ѝ към хорър жанра, може да означава само едно.

То е, че филмът явно е страховит. Медиите отвъд океана го квалифицират като една от най-добрите адаптации по произведения на големия Кинг, което, предвид качествата на класики като „Сиянието“ и „Изкуплението Шоушенк“, безспорно е силна похвала. С доказани изпълнители като Джон Литгоу и Джейсън Кларк в главните роли, лентата изглежда като гарантирана страшна вечер в киносалона.

Сюжетът е фокусиран над старо гробище в гора близо до градчето Мейн, в което витаят тъмни магии с неподозирани способности и последствия. Както се казва, гледайте на собствена отговорност и бъдете готови да бъдете изплашени!

„Малката голяма работа“ – Премиера: 12 април

„Шазам!“ няма да е единственият комичен филм през април, в който главният персонаж ще сменя възрастта си. Такъв ще е и „Малката голяма работа“, в който грубата и самовлюбена героиня на Реджина Хол ще бъде трансформирана в 13-годишно момиченце, което ще трябва да ходи на училище.

Мотивът е бил използван многократно в други подобни филми и, за разлика от широко одобрения „Шазам!“, „Малката голяма работа“ не изглежда, сякаш ще представи свежа или иновативна интерпретация на познатия забавен сюжет. Трудно ми е да препоръчам на когото и да е, освен на най-непретенциозните зрители, търсещи елементарен хумор и забавление на кино.

„Хелбой“ – Премиера: 12 април

В месец, изпълнен със супергерои по киносалоните, „Хелбой“ определено е най-интересното заглавие за отраснали тийнейджъри и възрастни фенове на такъв тип приключения. Лентата е категоризирана като забранена за лица под 16 години и по всичко личи, че ще съдържа много кървав екшън.

Главният герой, изигран от Дейвид Харбър, е демон, който живее на Земята и помага за опазването ѝ от негови себеподобни и други изчадия от отвъдните светове. Лентата ще е рестарт на поредицата за Хелбой след два успешни филма от 2004 и 2007 година под режисурата на носителя на „Оскар“ Гийермо Дел Торо. Именно заради високата поставена летва е и най-трудно да се препоръча за гледане измежду комиксовите филми през този месец.

„Проклятието на плачещата жена“ – Премиера: 19 април 

В месец, в който излизат вече споменатите „Хелбой“ и „Гробище за домашни любимци“, е практически невъзможно човек да препоръча с чиста съвест съвършено стандартен хорър, като какъвто изглежда „Проклятието на плачещата жена“ в трейлърите си. Лентата се рекламира най-вече като продукция на студиото Blumhouse, което стои зад редица успешни хорър поредици...

...но и зад също толкова не дотам огласени провали. Сюжетът следва изтъркана, типична призрачна история за жена от отвъдното, която отвлича деца заради трагични събития от земния си живот. Дори да сте заклети фенове на хорър жанра, се съмнявам силно, че филм като този ще ви изненада или очарова с каквото и да е.

„След“ – Премиера: 19 април

Едва отърсили се от нелепата трилогия „50 нюанса“, явно сме на прага на нов популярен феномен, фокусиран над смехотворните фантазии на начинаеща писателка. Филмът „След“ проследява аферата на младите Теса и Хардин и романът, на който е базиран, първоначално е бил замислен от авторката си като нейна лична романтична фантазия с Хари Стайлс и Зейн Малик от One Direction.

Има ли нужда да казвам още нещо? Стойте надалеч от това, за Бога!

„Отмъстителите: Краят“ – Премиера: 26 април

Лентата лесно може да се определи като попкултурното събитие на годината, а вероятно и на десетилетието, бидейки кулминация на поредица от 20 предходни касови филма. След трагичните събития в „Отмъстителите: Война Без Край“, атмосферата във филмовата вселена на Marvel Studios е практически безнадеждна.

Но оцелелите герои очевидно са готови да платят каквато и да е цена в името на погубените си приятели и партньори. Трейлърите дотук само загатват деликатно за страхотната драма, която ще се разиграе в предстоящия колосален епос, който ще бъде дълъг малко над три часа.

Звездните имена в актьорския състав говорят сами за себе си, а марката Marvel Studios от години насам е гаранция за качество в киносалона. Ако сте гледали предишните филми от поредицата, няма и капка съмнение, че очаквате „Краят“ с огромно нетърпение; ако ли не сте, наваксвайте бързо, защото финалът настъпва и ще се помни во веки веков, независимо дали е с добро, или с лошо.

Бонус: Българската препоръка

Измежду българските филми, които предстои да излязат по кината през април, „Лошо момиче“ на Мариан Вълев изглежда най-примамливо и бляскаво, с безспорно най-добре монтирания трейлър, но отзивите за лентата от София Филм Фест са откровено пагубни. За сметка на това, „Снимка с Юки“ спечели приза на публиката на фестивала и с това лесно може да се препоръча.

Драмата с Рушен Видинлиев и Димитър Маринов излиза по кината още в началото на месеца, на 5 април. Тя е само една от опциите ви за посещение на киното през април – от коя точно ще се възползвате, зависи от вас, но се надявам този материал да ви е помогнал във вземането на това решение.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти