Меган, разбирам те и не искам да съм на твое място

Меган Маркъл
Снимка: Getty

Деница Димитрова

С отминаването на edna кризисна за британското кралско семейство година ви припомняме това мнение относно оттеглянето на принц Хари и Меган Маркъл от задълженията си на висши членове.

Докато мнозина ежедневно се борят за последователи, внимание и популярност, една двойка направи немислимото – да се откаже от титлите и привилегиите си като членове на може би най-обсъжданото и харесвано кралско семейство в света.

Решението на принц Хари и Меган Маркъл не е животоопределящо за никого, освен за тях и роднините им, но това не попречи на половината свят да изрази мнение кой какъв излиза в светлината на този прецедент.

Меган и Хари
Снимка: Getty

Разкрития за кралското семейство от биографията на Меган и Хари „Да намериш свободата“

А реакциите не са друго, освен проекции на собствения ни манталитет.

Оказва се, че всъщност имаме доста общо с британците, съдейки по количеството расистки коментари и конспирации, разразили се в социалните мрежи. За броени часове един мъж, който избра да защити съпругата и детето си от лешояди, се превърна от принц в жаба и мъж под чехъл, а една жена, която отказва да търпи публични унижения – във вещица и златотърсачка.

Впрочем, за мнозина Меган не е спирала да бъде такава още от началото на връзката със съпруга си. Според Los Angeles Magazine терминът „Мегзит“ (подобен на Брекзит), който медиите започнаха да употребяват, се появява за първи път в The Sun. Това обаче не е съвсем вярно, отбелязват от Vanity Fair, посочвайки, че той се използва още покрай сватбата през 2018 г. от интернет потребители, които се обявяват против Меган и не искат тя да бъде част от кралското семейство.

Меган Маркъл
Снимка: Getty

6 откачени конспирации за Меган Маркъл, които ни шокираха

Megxit води началото си от обидни хаштагове в постове за херцогинята, като през януари 2020 изпълзява от тях и изведнъж се появява в масовите медии. Но въпреки притеснителния му произход, за мен има повече логика от това да наричаш оттеглянето на двама души с дума, която включва само единия.

Но всъщност и това си има обяснение. Важното е, че Меган е тази, която си отива, защото тя винаги е била чуждата - от друга държава, друга култура, друга раса, а знаем, че повечето не обичат „другите“. Особено когато някой „друг“ отнеме сърцето на принца, а накрая дори го раздели от собственото му семейство.

Нищо че жената, която се оказва в тази ситуация, на свой ред първа не само напуска родината и близките си, но и се отказва от професионалната си кариера, за да бъде с мъжа, когото обича, и да се посвети на каузите, на които той отдава живота си.

Меган и Хари сватба
Снимка: Getty

Разкрити тайни на кралското семейство от биографията „Битката на братята“

Никога не съм била съгласна с мненията, че като актриса и знаменитост Меган е трябвало да бъде подготвена за това какво я очаква в Обединеното кралство. Може ли някой да е подготвен наистина за нещо, което предстои, и да знае какво наистина е преди да го изпита сам? Повишеният интерес от страна на медиите по света е едно, но предубеденото им отношение и настройване на читателите против някого е съвсем друго.

Наскоро в интернет излязоха материали, които сравняват десетки заглавия на статии в таблоиди, където по еднакви теми Кейт Мидълтън е възхвалявана, а Меган Маркъл – критикувана. Докато според Daily Mail първата „нежно прегръща бременното си коремче“, въпросите при другата са: „Защо Меган не може да пусне корема си?“ и „Дали се дължи на гордост, суета, преструване или иновативна техника за сплотяване?“

Меган Маркъл стил
Снимка: Getty

Разкрити тайни на кралското семейство от биографията „Битката на братята“

Когато принц Уилям и Кейт Мидълтън решават да прекарат Коледа със семейството на херцогинята, това е повод за шега, че майката на Кейт „печели войната с баба“, но щом Хари и Меган го правят - кралицата не заслужава това. Ако Уилям и Кейт решат да създадат компания, за да защитят имената си със запазена марка, това е окей, но щом Хари и Меган го правят – те злоупотребяват, канейки се да трупат състояние от продукти. Но и противопоставянето между двете в пресата може би е лесна за прогнозиране - все пак Кейт е бъдеща кралица - и добре че Уилям се е влюбил в англичанка, която е с него още от дните в университета, вместо любовната история със съпругата му да се развие само за две години, както при неговия брат.

Освен това се предполага, че Меган е трябвало да очаква расистки обиди в интернет от жителите на една от най-развитите страни, както и че отчуждените ѝ баща и сестра изведнъж ще се осмелят да осребряват отношенията си с нея, обсъждайки ги публично месеци наред. И всичко това, докато херцогинята се адаптира към нов живот и преживява първата си бременност.

Ясно е, че Меган Маркъл има доста повече привилегии от една средностатистическа жена, но от вторачването върху всички материални неща, които притежава, пропускаме най-важното – че нищо не може да се сравни със спокойствието на обикновените майки, които не са допълнително обременени от наблюдение под лупа, мисли за това дали се справят с това да бъдат достойни да стоят там, където са, и дали половината свят не ги мрази.

Меган Маркъл
Снимка: Getty

Най-добрите модни моменти на Меган Маркъл като херцогиня

Не завиждам никак и на самия Хари, на когото, по негови думи, се налага да вижда как жена му страда зад завесата. Защото, нека си го признаем, да бъдеш част от кралското семейство е благородна мисия, отговорност, но и шоу, чиято така поставена цена просто не си струва, особено когато вече си изпитал какво е собствената ти майка да плати с живота си.

При доскорошната им роля и ангажираност общественият интерес няма шанс да намалее. А когато не можеш да промениш правилата, просто напускаш играта. Защото семейният дълг, кариерата или всичко останало, което е на пръв поглед важно за нас или ни кара да се чувстваме задължени, всъщност няма значение, щом то застрашава личното ни щастие.

С неочаквания си избор през януари е очевидно каква цел са си поставили Хари и Меган за новата година, и за целия си живот – да бъдат просто щастливи, ако ще и да са прости граждани (макар че никога няма да бъдат такива). И така един принц и неговото семейство взимат най-доброто за себе си решение – истинският щастлив край, който всъщност е едно ново начало.

Историята на Меган на Хари, на пръв поглед незначеща нищо за нас, може всъщност да се превърне в добър пример за това какво наистина е важно, независимо дали си кралска особа, или не. Така все повече момичета ще знаят, че за щастливия край на една история понякога няма нужда от престолонаследник, тиара и замък – а ако са включени, няма да е толкова щастлив.

Сватбата на Меган и Хари в снимки

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти