Маса за двама

двойка залез вечеря романтика лято море
Снимка: iStock

Лятото винаги е любов. Дълго като спомен, кратко като песен. Изнизва се като ласка, която не може да остане твърде дълго, за да копнеем за още. В края на юли прелетните птици започват своето приготовление за дългия път на юг, но са щастливи, че са отгледали своите малки. Заедно с това август е обещание, че красотата ще продължи, защото тепърва има какво да си кажем, на какво да се усмихваме, за какво да мечтаем.

Озовавам се с близки приятели на плаж, който ни оставя без дъх. Малък залив, приютил в сърцето си ресторантче, разположено върху самия пясък. Сервитьорките са усмихнати, останалите гости водят оживени разговори, а от тонколоните звучи мелодичен джаз.

Една единствена маса е поставена буквално до ръба на вълните. Декорирана е с естествени цветя, има кристални чаши и шампаниера, от която елегантно се подава бутилка скъпо вино.

двойка любов лято море плаж залез предложение
Снимка: iStock

Настаняваме се в близост до масата, поръчваме храна и питиета, наслаждаваме се на безвремие, каквото ни се полага след целогодишното бързане да доказваме, че сме живи. Животът на бавни обороти е най-истинският начин да се почувстваме живи истински. Гледаме към далечния хоризонт, пред който малки лодки с бели платна порят морската шир. Гларусите не спират да крещят и да правят опити да откраднат нещо за ядене от чиниите пред нас.

Двамата пристигат. Облечени са в черно, макар това да не е най-подходящият цвят за юли. Сядат на масата един срещу друг. Миловидна сервитьорка ги поздравява с неподправена усмивка и след като взема поръчката им, налива по мъничко от виното в кристалните чаши. Бялата свещ е запалена и пламъчето от нея блещука като светулка на фона на напредналия залез.

двойка любов лято море плаж залез предложение
Снимка: iStock

Малко по-късно младежът става от стола си, подава ѝ ръка и двамата се отдалечават на няколко метра така, че зад тях остава само морето. Морето, което има право по подразбиране да бъде свидетел на тяхната любов в момент, когато животът им ще се промени завинаги. Той пада на колене и докато я пита дали ще се омъжи за него, изважда от джоба си кутийка с годежен пръстен. Нейното мигновено „да“ взривява покоя на залива от бурните аплодисменти на случайно озовалите се там хора, а сълзите ѝ от радост стават повод да се разплачем и ние. Последвалата дълга целувка е толкова запомняща се, че когато напускаме този малък романтичен плаж сърцата ни са изпълнени с благодарност към живота.

Защото единствено животът е неповторим, а любовта прави така, че лятото да не си отива.

двойка любов лято море плаж залез предложение
Снимка: iStock

Още от автора:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти