Мария Бакалова е прекрасна актриса и „Жените наистина плачат“ го доказва

Мария Бакалова Кан
Снимка: Getty

Още като чух заглавието „Жените наистина плачат“, помислих, че това вероятно ще е поредната боза с участието на нашумяла актриса, каквато е Мария Бакалова напоследък. Все пак отидох и го гледах. Знаете, че моите ревюта за филми не приличат на обичайните ревюта за филми. Не обичам да правя анализи и да разказвам сцени. Не обичам да давам лични оценки, освен ако личната ми оценка не е отлична. Е, този път наистина случаят е такъв и бих се радвал, ако с този текст успея да събудя любопитството ви. Нека опитам.

Трябва да отбележим, че „Жените наистина плачат“ е вторият игрален филм на режисьорското дуо Мина Милева и Весела Казакова, но е съвсем естествено този път да чуваме за него, благодарение на Мария Бакалова и нейния световен успех след номинацията ѝ за Оскар. Отдавна искам да говоря за целия този шум в последната година, свързан с нейното име, и ще използвам момента.

Мария Бакалова Кан
Снимка: Getty

Първо, трябва да стане ясно едно: в България не обичаме чуждите успехи. Ако не са наши – не са успехи. Ако се замислим повече и погледнем по-навътре в нещата – да получиш голямо признание в киното, голяма номинация, е успех не само за конкретната актриса, но и за нейната страна. Ние това обаче някак си не го виждаме. Плюем и хейтваме, защото завиждаме. Не си даваме сметка за мащаба на даденото постижение. И толкова.

Окей, няма проблем, само че не можем да променим фактите, колкото и да ни се иска. Може би ни се иска Мария Бакалова да не е прекрасна актриса, но тя е прекрасна актриса. И ролята и в този филм го показва и доказва. Тук тя е в пълния си блясък – дива, хаотична, естествена, отдадена. Актриса, която умее да вдиша така своята роля, че когато я издиша, въздухът да стигне до публиката. И публиката да започне да го диша.

Такава е Мария Бакалова – тя е взрив, тя е тътенът след взрива, тя е пълнокръвен талант, тя е светлото бъдеще на българското кино. Това, колкото и да го дъвчете, остава непроменимо.

Мария Бакалова Кан
Снимка: Getty

Колкото до „Жените наистина плачат“, искам да обърна внимание на главното в него. Останалото ще го видите сами. Това е филм, който от начало до край се движи между двата полюса – между депресивното и забавното, между сериозното и комичното. Филм, който задава въпросите, на които все по-рядко някой отговаря. Въпроси като да вярваш в медицината или в Бога, да сложиш ли край или да продължиш, да се предадеш ли или да се бориш. Филм, който е крайно политически, без да ти прави впечатление. Филм, който те пречиства. Филм-катарзис, чиято противоотрова е истината.

Поздравления за целия екип, замесен в тази класна продукция. И, да, жените наистина плачат. И рядко е без причина. И те имат своите радости и тъги. Този филм е за тях.

Жените наистина плачат Мария Бакалова филм
Снимка: София Филм Фест

Още от Росен Карамфилов:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти