Любовта е стара тема, по която винаги има какво да (по)кажеш

любов двойка връзка плаж море залез
Снимка: iStock

Всичко е вече видяно, всичко е вече чуто. Но въпреки това, у нас е заложена непрестанната нужда да търсим и откриваме нюанси на вече познатите ни неща. Винаги се учудваме на последиците от повторена грешка, целуваме за хиляден път, а сякаш в същия този момент откриваме насладата от интимност, стара колкото света.

Използваме определен набор от думи, с които описваме места, състояния и чувства. Но макар контекстът да изглежда матричен, винаги е важно кой е човекът насреща, къде се намираме и защо сме заедно там.

Обстоятелствата са онези, които изпълват и най-изтърканите думи със смисъл.

Само по себе си морето е природна даденост, но когато се разхождаш с някого за ръка по мокрия пясък, то винаги ни напомня за безкрайното синьо на любовта. Важен е ъгълът, от който гледаме на нещата. Пресечните точки може да си приличат, но последиците за всеки отделен човек са различни.

любов двойка връзка плаж море залез
Снимка: iStock

Танцът е обяснение в любов, но и самата любов, когато в продължение на години притискаш към себе си тялото на човека, с когото делиш постелята си. Интимността разцъфва с годините като магнолия, която се отглежда с цената на известни усилия. Нищо не се дава даром.

С помощта на конвенционални действия, постъпки и думи ние постигаме съгласие в една любов, която винаги остава уникална. Затова любовта е толкова щедра – дава ни изключителната възможност да я превземаме едновременно на всички фронтови линии. Милиарди хора водим най-дългата война в историята на съществуването ни като вид, без да има победители и победени.

Защото воините на любовта знаят да обичат.

любов двойка връзка плаж море залез
Снимка: iStock

Книгите, които четем, следват определени повествования. Филмите, които гледаме, държат позната до болка сюжетна линия. И въпреки това, за нас винаги се намира частица възторг, който, след епилога или края на финалните надписи, ни кара да подарим цвете, да стиснем ръката на човека до нас малко по-силно.

Трябва да сме благодарни, че обитаваме живот, в който рутината преобладава. Живи сме заради всичко онова, което любовта ни кара да възприемаме като нещо изключително – нещо, създадено специално за всеки от нас.

Любовта гъмжи от опасни моменти, но нейната добродетелна същност ни кара да вярваме, че заради нея всичко си струва, че има смисъл. Затова, ако в даден момент прецените, че „обичам те“ би прозвучало недостатъчно категорично, премълчете го. Една целувка винаги ще свърши работата по-добре. Това го знае всеки воин на любовта.

любов двойка връзка плаж море залез
Снимка: iStock

Още от Добромир Банев:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти