Любовта е да те е грижа за този, когото обичаш

любов двойка връзка мъж жена прегръдка обич
Снимка: iStock

Фразата вероятно звучи изтъркано, невъзвишено и тривиално. Обикновено говорим за любов неземна, небесна, единствена и неповторима, окриляваща и окрилена, всякакви такива поетични сравнения. Да, и такава е. Никой не може да ѝ даде точната формулировка, при всекиго е различна, затова и всичко е вярно.

Ах, летяла съм в облаците (и сега съм някъде там), хвърляла съм се с главата надолу във морето от любов, без да помисля, че не мога да плувам (и сега съм някъде там), прескачала съм по две стъпалата към райските ѝ двери (и сега съм аха да ги стигна), срутвала съм се в пропастта на пагубни обятия (и сега кротувам там), мога да изреждам до утре, че и до другиден. Да, любовта е това и още хиляда неща, дето не си си ги и помислял, преди да ти се случат.

двойка любов уют
Снимка: Istock

С три думи – всичко е любов. Изписваш я, изпяваш я, изстрадваш я, преживяваш я, надживяваш я, а тя пак те връхлита и хайде отначало. Обаче едно е да хвърчиш сред розови облачета в съпровод на ангелски песнопения, съвсем друго е да стъпваш по неприветливата земна повърхност, осеяна със счупени стъкла, остри камъчета и лепкава кал. Щото ние в това газим, ако и по жълтите павета.

Когато ни затвориха заради вируса, стегнал света във веригата на ограниченията и ужаса пред неизвестното, честно казано, ми беше странно. Не се беше случвало в живота ми. Както и в повечето животи на хората от този времеви отрязък. Не съм паникьорка по принцип, каквото има да става, ще става, мога ли да му противостоя – не мога. Значи – чакай да видим накъде ще върви света. Не ме хулете, ама изобщо не помислих с какво да се (пре)запася, но все пак ме стреснаха информациите за празните магазини и препълнените с тоалетна хартия колички. Ей тъй, малко на военно положение ми замяза, ама каквото, такова.

мъж жена двойка любов кухня готвене храна
Снимка: iStock

И се звъни. На вратата. Не чакам никого. Отварям и гледам скъпият, цял-целеничък, жив-живеничък, прекъсва ме, преди да съм заразпитвала какво и защо прави тук, с най-благия си глас: „Няма да влизам (отдавна личният ми живот свършва пред входа), само дойдох да ти донеса каквото можах да взема, не се знае какво ни предстои…“ И виждам, че е подпрял на рамката кашон. Кашонче, не нещо голямо, ама все пак не съвсем скромно по размер.

Въпросът е само в очите ми, прегърнат от изумлението, в което съм изпаднала. Отговорът е в очите му, прегърнат от блаженството, че е действал по мъжки. В кашона има кафе (без него не мога!), 2 кутии нес, 5 пакета спагети и 3 някаква паста, кроасани, чипс, шоколади, скъпа, нямаше мляко на прах, затова ти взех сметана за кафето… Въпросът и отговорът се вкопчват един в друг и кашонът затиска вратата, защото никой не се сеща да превърти ключа.

мъж жена двойка любов кухня готвене храна
Снимка: iStock

Свалени звезди ли, букети от слънчеви лъчи ли, стихове под лунна светлина ли, френско шампанско и стриди на свещи ли, пръстен с диамант ли и екскурзия до Аруба ли? Абе я си гледайте работата! Любовта е грижа, а не помпозна екзотика и гола романтика. Защото скъпият е обикалял опосканите рафтове и се е докопвал до пакетите, които могат да ми спасят живота в не-знам-какво-ни-чака предстоящето. Ами ако спрат водата и тока, какво ще ги правим тия спагети? – шепна, защото котка по гръб не пада, ще ги ядем сурови, смее се, не мога да мисля за всичко…

Никой не може да мисли за всичко. А и любовта не е мислене, а правене. По един кашон любов да си имате, за всеки случай. Препълнен.

ръце любов обич грижа
Снимка: iStock

Прочетете още от Маргарита Петкова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти