Лятото заспива върху рамото ми

г
Снимка: Thinkstock

Лятото обикновено си ляга призори. Защото нощите му са къси и все не му достига време да се разходи край тъмния плясък на вълните, да се пошляе по изстиналия пясък с топлите си стъпки, да си набере букет от едри звезди и техните отражения в морето, да послуша музиката, идваща от крайбрежния бар, да вдиша упойващия мирис на водорасли, мента и мастика, да поплува по лунната пътека, ненаситно нещо е лятото.

Прилича на любопитно хлапе, което иска всичко наведнъж. Сладолед и студена бира, разходка с лодка и пясъчни замъци на ръба на прибоя, герданче от раковини и сламена шапка със синя (непременно синя!) панделка, водно колело, варена млечна царевица, хавлия с делфини, обелен нос, пясък в банските, солена вода в гърлото, писъци от възторг, когато се гмуркаш под надвисналата вълна, морето, по възможност цялото, по невъзможност – поне половината. До хоризонта. О, разбира се, че лятото не е само морско. Лятото е лято дори на Антарктида, но ние някак изначално го свързваме с ах, морето!, та тези, дето живеем не на крайбрежието, все натам ни тегли. И все гледаме да си откраднем някой и друг ден за дългите дни и кратките нощи с мирис на сол и пържен сафрид. Романтика, закодирана в кръвта ни, която също е солена.

Очакване за лятна любов – внезапна или живееща от години под покрива ни, на който не кацат гларуси. Да, бе, всичко е любов, все до нея опираме. Дали е само авантюра под плажния чадър или педневни изпепеляващи страсти под луната в една от нейните четвърти, дали е просто копнеж или сладостна уталоженост, флирт, закачка, въздишка, стон, все е нещо, което оставя спомен за кратките дни и дългите нощи на другите сезони. И те топли. И те вика отново към онова ъгълче от пространството, където се е случило, и дебне за продължение или за нова тръпка, и те парва вляво, когато случайно отвориш кутията с летните сандали, мернеш в шкафа ъгъла на плажната хавлия, оная с делфините, протегнеш ръка да изхвърлиш шапката с избелялата синя панделка и… сърце не ти дава. Романтика. Романтика, романтика, ама колкото и да си прагматичен, защото животът изобщо не е мълчание под звездите и шумолене на нощен бриз в дюните, пулсът ти стръмно подскача нагоре с високата амплитуда на приливна вълна.

г
Снимка: Thinkstock

Сгушен в яката на зимното си палто, усещаш тънкия мирис на сол и пържен сафрид. По кожата ти преминават тръпки не от мъгливия студ наоколо, а на жарещото слънце и рамото, блъснало те в претъпкания автобус, те тласва стремглаво към смуглото рамо, на което лятото заспива призори.

„Събирай слънце”, викаше баба ми, а аз се хилех като как да го събирам, то си е на небето, не е заровено в пясъка на плажа.

А съм го събирала. С кожата си, с очите си, с изсветлелите връхчета на косите си, с пръстите, през които се е изнизвал пясъкът, миг по миг – както изтича животът ни.

г
Снимка: Thinkstock

Капка по капка лятото налива в нас своето, по бредбъровски, вино от глухарчета, своя мед от прашните натежали смокини, своя любовен еликсир от горчиви морски треви, препълва крехкия съсъд на сърцата ни и винаги можем да си близнем от там малко сладост, когато битието ни поднася поредния кисел плод.

Ох, лятото няма нужда от обяснения и анализи, още по-малко от хвалебствени дитирамби и превъзнасяния.

г
Снимка: Thinkstock

Лятото е сезон. Но лятото е и състояние. Тържество на духа и тялото. Строго индивидуално е – някои предпочитат снежните дни и дългите ледени нощи, когато светът е тих, строг и чист. Лятото е шумно, голо, вакханално и нахално, ако щете. Пищно и щедро. Самоубийствено раздаващо се като краткотрайната морска пяна. И като нея възкръсващо с поредната вълна.

Моето лято тежи върху рамото ми, след като сме си легнали призори. Косата му е още влажна, дъхът му е ментов и равен, а ръката му машинално придърпва чаршафа, за да ме завие в утринния хлад, идващ от морето зад прозореца. И аз се унасям в прегръдката му.

г
Снимка: Thinkstock

Вижте още от Маргарита Петкова:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти