Лятото със сигурност не си отива

лято жена
Снимка: Thinkstock

Лятото свършва единствено за онези, които вярват, че времето съществува. Ако нещо си отива от теб, не убивай всичко останало. Крехкият оптимизъм ни върти с бързината на детска въртележка, а сезоните са просто фон. Важна е историята, в която си главно действащо лице. 

Тя е приседнала на една от скалите край плажа. Облечена в червена рокля, оправя непокорната си коса, която вятърът пръска в различни посоки. Само вятърът може това. Втренчена в хоризонта пред себе си, не прави равносметки. Само наблюдава безкрая на синьото, което завинаги ще остане в съзнанието ѝ на жена, познала любовта на мъж точно тук. 

лято жена
Снимка: Istock

Сега най-важното нещо е да запомни всяка секунда, докато слънцето залезе окончателно. Когато той идва, за да седне до нея, винаги сякаш нещо ѝ се изплъзва. Щом двама влюбени са един до друг, е трудно да пазиш равновесие и да разсъждаваш трезво за нещо толкова тривиално като септемврийския залез. 

Рутината да обичаш, е благоволението на съдбата да познаеш голямата любов. Шансът да бъдеш обичан, е възторгът на всеки залез, който самонадеяно се обявява за господар на света, докато една червена рокля контрастира на изчезващото синьо.

лято жена
Снимка: Istock

Няма значение дали и какво си говорят. Тук и сега, обещанието за бъдеще време е по-скоро споделена клетва за вечност. Защото вечността, за разлика от времето, съществува. Това го помнят всички целувки. Това го знаят всички мидени черупки, заслушани в спокойния шум на вълните. 

Прегръдката е кратка и дълга, случайна и нарочна, нежна и силна – точно като последната вълна, която се разбива в брега под тях. 

Пушат от една цигара. Редуват я като юноши, запленени от забраненото удоволствие на навик, който убива. Любовта е най-великият убиец на света и ние всички умираме бавно, бавно, бавно – с наслада, каквато само мидените черупки някога са познали.

лято жена
Снимка: Istock

Няма никакво значение, че е септември. 

Септември никога няма да бъде август, но лятото със сигурност не си отива. Докато ги наблюдавам, стягайки се да отпътувам към светлините на града, аз знам със сигурност, че това е така, защото и в най-студените нощи слънцето ще продължи да прозира през една рокля с цвят на чай от каркаде. Червено, което обожава синьото.

Още от Добромир Банев:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти